Dünya Brezilya’da demokrasi için sokağa indiler

Brezilya’da demokrasi için sokağa indiler

11.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Brezilya’da, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Federal Yüksek Mahkeme’ye yapılan baskının etkileri sürüyor.

Brezilya’da demokrasi için sokağa indiler

Baskın tüm dünyadan tepki alırken, baskını gerçekleştiren eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1500 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Bununla birlikte ülke çapında demokrasi yanlısı binlerce kişinin katıldığı dev protestolar düzenlendi. Rio de Janerio ve Sao Paulo da dahil olmak üzere ülkenin pek çok kentindeki protestolarda “Darbecilere af yok” pankartları dikkat çekerken, Devlet Başkanı Lula’nın İşçi Partisi’nin kırmızı renklerini giydiği görüldü. Protestolarda sloganlarla Bolsonaro’nun hapse atılması istendi, ülkedeki 27 eyalet valisi de Silva’ya destek verdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva ve bazı yöneticiler, eski devlet başkanı Bolsonaro destekçilerinin yaptığı baskına tepki göstermek için “Demokrasiyi Savunmak” isimli ortak bildiriye imza attı.

‘Bolsonaro’yu gönderin’ çağrısı

Brezilya’daki yandaşlarının baskını sırasında ABD’de bulunan Jair Bolsonaro, önceki gün karın ağrısı şikayetiyle Florida eyaletinde hastaneye kaldırıldı. Eşinin sosyal medyada hastaneden paylaştığı fotoğrafında, Bolsonaro’nun 2018’de seçim kampanyası sırasında yaşadığı bıçaklı saldırı kaynaklı bir sorun nedeniyle hastaneye kaldırıldığını belirtti. ABD’de ise, Brezilya’da yaşananlar sebebiyle yaklaşık 10 gün önce ülkeye gelen Bolsonaro’nun gönderilmesi çağrıları yapıldı. ABD’de pek çok Demokrat partili Temsilciler Meclisi üyesi, sosyal medyada yaptıkları paylaşımda, Bolsonaro’nun Brezilya’ya geri gönderilmesi ve ABD’ye sığınmasına izin verilmemesi çağrısı yaptı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, Pazartesi günü Brezilya hükümetinden Bolsonaro’nun vizesiyle ilgili henüz “resmi bir talep” alınmadığını söyledi.