31.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tacikistan ve Afganistan’ın eş başkanlığında Duşanbe’de düzenlenen Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci 9. Bakanlar Konferansı’na katılırken, burada yaptığı konuşmada Afganistan’da barış için önemli mesajlar verdi. Çavuşoğlu, Afganistan’ın güvenlik, istikrar ve refahının herkes için çok önemli olduğunun altını çizerek konferansa bu nedenle yüksek düzeyde katılım olduğuna da dikkati çekti. Türkiye’de Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci’nin başlamasının üzerinden 10 yıl geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “Afganistan hakkındaki halen en kapsayıcı platform olmasından gurur duyuyoruz. Bu girişimi doğuran fikir halen güçlü bir şekilde devam ediyor: Bölgemizin sorunları ancak bölgesel iş birliği ve sahiplenme ruhuyla çözülebilir. İstanbul Süreci’ndeki terörle mücadeleden ticarete kadar çeşitli alanlardaki güven artırıcı önlemler değerlidir” dedi.
Çavuşoğlu, Afganistan’daki barış sürecinin önemli bir dönüm noktasına ulaştığını belirterek Doha’daki Afganlar arası müzakerelerin kalıcı bir barışa ulaşma umutlarını artırdığını kaydetti. Katar’a teşekkür eden Çavuşoğlu, “Geçen yıl Doha’da ABD ile Taliban arasındaki barış mutabakatı önemli bir kilometre taşıydı. Bununla birlikte şiddet halen devam ediyor. Siyasi bir çözüm için kapsamlı bir ateşkese ihtiyacımız var” dedi.
Çavuşoğlu, daha sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından kabul edildi. Afganistan’daki barış sürecine ilişkin İstanbul’da Nisan’da yapılacak toplantıya işaret eden Çavuşoğlu, “Afgan kardeşlerimizle yakın istişarelerimizi sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
42 yıldır barış yok
Eşref Gani ise, Afgan halkının 42 yıldır barıştan mahrum olduğunu belirterek “Savaşın ve şiddetin devamı çıkarlarımıza aykırıdır ve ondan kurtulmalıyız” dedi. Barışın kendileri için sadece bir arzu değil, gereklilik olduğunu ifade eden Gani, “Afganistan hükümeti ve müttefiklerimiz, barışa erişmek için çözüm yolu arıyor” dedi, ülkesinde barışın sağlanmasının, bölgede istikrarın sağlanması anlamına geleceğini belirtti. Gani, barış için çabalarını sürdüren ülkelere ve özellikle Türkiye’ye teşekkür etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Afganistan’daki askeri ve siyasi durumun endişe verici olduğunu söyledi. Lavrov, “Afganistan’daki askeri ve siyasi durum endişe verici. Terör saldırıları düzenli olarak gerçekleşiyor” derken, şiddet seviyesinin düşürülmesi amacıyla girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Taliban tarafından yapılan açıklamalar farklı bir tonda oldu. Taliban Müzakere Heyeti Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, ‘yabancı güçleri ülkelerinden çıkarmakta kararlı olduklarını’ söyledi. Vardak, “Savaşı bitirmek ortak hedefti. Bu yüzden savaşı yeniden başlatmaya gerek yoktu ama şimdi karşı taraf, bağlılık göstermediğine göre bu onların sorunu” ifadesini kullandı.