Dünya Cep telefonları ‘ajan’ ilan edildi!

Cep telefonları ‘ajan’ ilan edildi!

18.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in, Lübnan’da telefonlarını hacklemek ve suikastlar düzenlemek için ileri teknolojileri kullandığı belirtilirken, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah cep telefonlarını “katil ajanı” ilan etti, kullanılmaması çağrısında bulundu.

Cep telefonları ‘ajan’ ilan edildi

Hamas’a yönelik harekatının yanı sıra Lübnan’daki Hizbullah’a karşı da saldırılar düzenleyen İsrail’in, Hizbullah’ın saha komutanları, askeri birlikleri ve askerlerinin telefonlarını hacklediği, hareketlerini ve suikast eylemlerini kolaylıkla izleyebildiğinin ortaya çıkması, cep telefonlarının adeta “ajan” ilan edilmesine yol açtı.

Haberin Devamı

Nitekim Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, cep telefonunu “katil ajan” olarak tanımlarken, destekçilerine de “cep telefonu kullanmayı bırakma” çağrısı yaptı.

Şarku’l Avsat internet sitesinde yer alan habere göre, İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad’ın, internet ve sabit hatlı telefona bağlı ofislerin yanı sıra evlerde kullanılan Wi-Fi sistemine sızma yeteneği, Lübnan Hizbullahı’nda panik yarattı. Nitekim İsrail’in, özellikle suikast operasyonları düzenleme konusunda Lübnan’daki Hizbullah üyeleri ve destekçilerini “ajan gibi” kullanarak, sahadaki koordinatları belirlediği, İsrail birliklerini takip eden Hizbullah askerlerini izleyebildiği kaydediliyor.

RAHATÇA KULLANILIYOR!

Söz konusu internet sitesine bilgi veren bir bir güvenlik kaynağı, İsrail’in Lübnan’da Mossad ajanlarını görevlendirmesi olduğunu söylüyor. Kaynak, “Güneyde İsrail sınırındaki köylerde yaşayanlar, her gün kaynağı bilinmeyen, düşmandan geldiği anlaşılan çağrılar alıyor. Bunun amacı, İsrail’in hava saldırıları gerçekleştirmesini ve Hizbullah güvenlik görevlilerini hedef alıp onlara suikast düzenlemesini kolaylaştıracak önemli bilgilerden yararlanmak” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Bir başka uzman ise, İsrail’in “artık Lübnan telefon ağları üzerinde neredeyse tam kontrole sahip olduğunu” öne sürerken, “İsrail bir cihazı hacklediğinde, telefon konuşmalarını dinleme yeteneğinin yanı sıra aramalara, kısa mesajlara, fotoğraflara erişme ve cihazın coğrafi konumunu belirleme yeteneğine de sahiptir. Ayrıca cihaz sahibi gelen aramaya cevap verdiğinde, onun coğrafi konumunu tespit edilip ona saldırı düzenlenebiliyor” diyor. Bununla birlikte aynı uzmana göre, İsrail, telefon ağlarında, özellikle de iletim istasyonlarındaki boşluklardan yararlanarak, sahip olduğu son derece ileri teknolojiyle iletim istasyonlarına sızıyor... Böylelikle hedeflenen kişilerin hatlarına giriyor, telefon içeriğini ve kullanılan verileri izliyor ve bunları son derece kolaylıkla kontrol ediyor” diye anlatıyor.

'KAMERALARI KAPATIN!'

Hizbullah lideri Nasrallah, tam da bu konuya dikkat çekmiş, kendisine bağlı askerlerine, ailelerine ve güney halkına cep telefonu kullanmama çağrısında bulunmuştu. Cep telefonunu “İsrail’e doğru ve ücretsiz bilgi sağlayan katil ajan” diye tanımlayan Nasrallah, “Cep telefonu aracılığıyla gönderilen bilgilere dikkat edilmelidir. İnternete bağlı kameralar düşmana en büyük hizmeti sağlar ve bu nedenle bu savaşta kapatılmaları gerekir” demişti.

Haberin Devamı

HAMAS: REHİNE KAYIPLARI ARTIYOR

Hamas’ın silahlı kolu Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, “İsrailli rehineler arasında kayıplar artarken diğer rehineler son derece zor koşullarda yaşıyor” dedi. Kassam Tugayları, 7 Ekim’de rehin alınan İsraillilerin çok sayıda kayıp verdiğini, hayatta kalanların ise zorda olduklarını, bu konuda İsrail’i uyarmalarına rağmen Tel Aviv yönetiminin bunu görmezden geldiğini öne sürdü. Ebu Ubeyde, “Aylar boyunca bu rehinelerin hayatlarını korumaya ve önemsemeye çalıştık çünkü kendi mahkumlarımızı kurtarmak, halkımızın meşru haklarını gerçekleştirmek en önemli insani hedefimizdir” sözlerini kullandı. İsrail’in kayıtlarına göre, Hamas militanları en az 250 kişiyi kaçırdı. İsrail, ateşkes ve esir değişimi sonrası Gazze’de halen 136 rehinenin tutulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

GAZZELİLER MISIR'A YOLLANMAYACAK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Refah’a planladığı saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Filistinlileri Mısır’a gönderme gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti ve “Bölgede istikrarın temel taşı ve aynı zamanda önemli bir ortak olan Mısır’la yaptığımız barış anlaşmasına saygı duyuyor ve değer veriyoruz” dedi. Muhalefet lideri ve İsrail savaş kabinesinin üyesi Benny Gantz ise, “rehineler dönmeden bir gün bile ateşkes ilan edilmeyeceğini, çatışmaların Ramazan’da da sürebileceğini” söyledi.