Dünya Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı! Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı! Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

22.03.2023 - 15:09 | Son Güncellenme:

Herkesin beslenme alışkanlıkları birbirinden farklılık gösteriyor. Ancak Tiktok'ta beslenme düzeniyle ilgili paylaşımlar yapan Mimi Graff'ın tükettikleri ağızları açık bırakacak türden. Kahvaltısında çiğ yumurtanın yanında çiğ biftek tüketen genç kadına göre bu beslenme tarzı oldukça sağlıklı! Uzmanlar ise bu alışkanlığın ardındaki öldürücü olabilen tehlikeyi anlattı.

Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Mimi Graff isimli bir TikTok kullancısı yayınladığı videolarla herkesi dehşete düşürdü. Yaklaşık 5 yıl kadar vegan olduğunu söyleyen Graff'ın çiğ et yemeye başlaması sosyal medyada büyük bir tartışmanın da fitilini ateşledi.

Haberin Devamı

Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

'ÇİĞ ETİN YANINA ÇİĞ YUMURTA FERAHLATIYOR'

Çiğ et yemekten hoşlandığını dile getiren Mimi Graf, TikTok'unda düzenli olarak hem kırmızı hem de beyaz çiğ et yediği video klipler yayınladı ve hiç sağlık sorunu yaşamadığını söyledi. Pek çok bakteriyel enfeksiyon riski olmasına rağmen alışılmadık beslenme düzenini sonuna kadar savunan genç kadın tepkilerin odağı haline geldi. Bir videoda, kamera önünde dana ciğeri ve tavuk göğsü parçalarını yiyen Graff'ın kahvaltı düzeni ise herkesi şaşırttı.

Çiğ et yemeyi sevdiğini her fırsatta dile getiren genç kadın yayınladığı bir videoda yumurtayı yapışkan ama ferahlatıcı bir içecek olarak çiğ şekilde içtiğini söyledi. Mimi paylaştığı bir videoda yediklerini göstererek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bugün çiğ et diyetimde bunu yedim. Buzdolabım tipik olarak böyle görünüyor. Kırmızı et için can atarak uyandım, bu yüzden en sevdiğim akşam yemeği olmasına rağmen kahvaltı için özel bifteklerimi hazırlamaya karar verdim."

'ALTERNATİF SAĞLIKLI YAŞAM STİLİ'

Birçok kişi onun videolarına "Bu gerçekten mide bulandırıcı. Bir insanın bunu yiyebileceğini hiç düşünmüyorum" diyerek yorum yaptı. Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise, "Çiğ tavuk yemeyin lütfen. Bu çok tehlikeli" dedi.

Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

Şu anda sağlık koçu olmak için eğitim gören Mimi, kendisini eleştirenlere ise "Üç yılı aşkın bir süredir çiğ et yiyorum ve son altı aydır geliştirdiğim bir protokolü izliyorum" diyerek cevap verdi. Çiğ et tüketimiyle ilgili riskleri kabul ettiğini dile getiren Mimi, videolarının amacının deneyimlerini paylaşmak ve insanları alternatif sağlıklı yaşam yöntemlerini denemeye teşvik etmek olduğunu dile getirdi. Genç kadın, "Organik, otla beslenmiş sığır eti genellikle çiğ tüketmek için en güvenli et türüdür. Tüm yiyeceklerin yüksek kaliteli ve organik kaynaklardan geldiğine yürekten inanıyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

'GIDA ZEHİRLENMESİ KAÇINILMAZ OLUR'

Mimi Graff yaptığı şeyin sağlıklı olduğunu düşünse de uzmanlar aynı fikirde değil! Uzman Diyetisyen Olcay Barış "Çiğ veya az pişmiş et tüketiminin kanıtlanmış hiçbir yararı olmadığı gibi birçok zararı olduğunu söyleyebiliriz" diyerek çiğ et tüketmenin zararlarından bahsetti. Bunlardan en önemlisinin mikrobiyal tehlikeler olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Barış, "E.coli ve Salmonella bakterileri dışında solucan ve tenya gibi birçok parazitin bulaşma riski var. Bulaş sonrası ise mide bulantısı, karın krampları, kusma, ishal, ateş belirtileriyle beraber gıda zehirlenmesi kaçınılmaz olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çiğ etin yanında çiğ yumurta çılgınlığı Veganlıktan vazgeçti, her anı olay oldu

Özellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerin zehirlenme ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve bu sebeple daha dikkat etmeleri gerektiğini öne süren Diyetisyen Olcay Barış şöyle konuştu:

"Et buzdolabında veya buzlukta sızdırmaz kaplarda ya da buzdolabında veya buzlukta plastik hava almayan torbalarda saklanmalı. Ayrıca çiğ et, tavuk, deniz ürünleri ve yumurtaları buzdolabındaki diğer yiyeceklerden ayrı tuttuğunuza emin olmalısınız. Çiğ et, tavuk veya balık için ayrı kesme tahtası kullanmayı da ihmal etmeyin. Çünkü hayvansal ürünlerden çıkan sıvılar kesme tahtası yüzeyine saklanabilir ve buradaki bakteriler en sağlıklı besinleri bile hastalık yuvasına çevirebilir."

Eti en sağlıklı pişirme yöntemlerinin fırında, ızgarada ve suda haşlayarak olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Barış, "Etleri hafif veya orta sıcaklıkta (50 derece) uzun sürede pişirmek en sağlıklı seçenek. Unutmayın uzun süreli ve yüksek ısıda pişen etlerin rengi koyulaşıyor, hızlı pişirilen etlerde protein ve vitamin kayıpları gözleniyor" diyerek sözlerini noktaladı.