Dünya ‘Çocuklarım için terk ettim’

‘Çocuklarım için terk ettim’

12.08.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Belarus’ta 1994’ten bu yana görevini sürdüren Lukaşenko’nun seçimi kazandığının açıklanmasının ardından eylemler sürüyor. Muhalif Svetlana Tikhanovskaya, Litvanya’ya gittiğini açıkladı

‘Çocuklarım için terk ettim’

Belarus’ta kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasını protesto edenler, polisin müdahalesine rağmen gösterilerini sürdürdü. Polis ile göstericiler arasında yaşanan arbedede yaralananlar oldu, çok sayıda protestocu gözaltına alındı. Muhalefet, sosyal medyadan, diğer şehirlerden Minsk’teki protestoların desteklenmesi için çağrıda bulundu. Belarus İçişleri Bakanlığı, göstericilerden birinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından başlayan protestoların ikinci gününde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Çemodanova, Minsk, Brest, Mogilyev ve Novopolotsk şehirlerinde protestocuların gösterilerini sürdürdüğünü belirtti.

Öte yandan seçimin ardından bir süre haber alınamayan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya’nın komşu ülke Litvanya’ya gittiği açıklandı. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius yaptığı açıklamada Tikhanovskaya’nın güvende ve iyi olduğunu söyledi. Seçim sonuçlarında hile yapıldığını ve cumhurbaşkanlığını kendisinin kazandığını öne süren Tikhanovskaya, bir video yayımlayarak kendi isteği ile ülkeden ayrıldığını ve Litvanya’ya gittiğini ilan etti. Kendisini destekleyenlere sağduyulu olma ve yasalara uyma çağrısı yapan Tikhanovskaya, oy kullananlara teşekkür etti. Belarus halkının seçimini yaptığını söyleyen Tikhanovskaya, “Beni destekleyen tüm vatandaşlara sesleniyorum. Belaruslular, sizi sağduyuya ve yasalara uymaya çağırıyorum. Kan ve şiddet istemiyorum. Hayatınızı tehlikeye atmamanız için polise karşı gelmemenizi ve meydanlara çıkmamanızı rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Seçimin hileli olduğunu söyleyen ve sonuçları reddeden Tikhanovskaya, ülkeyi terk etme kararının kendisi için çok zor olduğunu ifade etti ve bu kararı çocukları için aldığını söyledi. Tikhanovskaya’nın kampanya ekibi muhalefet liderinin olası provokasyonlar sebebiyle protestolardan kaçındığını söyledi. Belarus Merkez Seçim Komisyonu, hafta sonu düzenlenen seçimi kesin olmayan sonuçlara göre mevcut Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun oyların yüzde 80,23’ünü alarak kazandığını, adaylardan Svetlana Tikhanovskaya’nın ise yüzde 9,9 oranında oy aldığını duyurmuştu.

37 yaşında eski bir öğretmen...

Belarus’da Aleksandr Lukaşenko’nun karşısına çıkan muhalif adayların birer birer tutuklanmasıyla, muhalefetin etrafında birleştiği bir aday haline gelen 37 yaşındaki eski öğretmen Svetlana Tikhanovskaya kısa sürede büyük dikkat çekti. Eşi olan YouTuber ve bloger Sergei Tikhanovsky’nin adaylığını açıklamasının ardından tutuklanması sonrası Svetlana Tikhanovskaya kendi adaylığını açıkladı. Seçim öncesinde kısa sürede büyük destek toplayan ve binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenleyen Tikhanovskaya, Lukaşenko’nun karşısına en güçlü aday olarak çıktı. Seçimlerde adaylığını duyuran iki kadın Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo’nun da desteğini alan Tikhanovskaya, Belaruslu yetkililerin uyarılarını dikkate alarak 4 ve 10 yaşlarındaki iki çocuğunu zarar görebilecekleri endişesiyle bir Avrupa Birliği ülkesine gönderdi. Nitekim Belarus istihbarat birimi Devlet Güvenlik Servisi de seçimden sonra 10 Ağustos Pazartesi günü Tikhanovskaya’nın hayatına kast eden bir suikast girişimini engellediklerini açıkladı.