Dünya Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı

Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı

04.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de iki ortak, çölde düzenlenen ve dünyanın en büyük müzik festivallerinden biri olan Burning Man’da Türk kahvaltısı verdi. Yer sofrasındaki kahvaltı, zengin çeşidiyle ilgi gördü.

Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı

İSMAİL ŞAHİN-  ABD, Nevada’daki Black Rock Çölü’nde düzenlenen ve en ünlü müzik festivallerinden biri olan Burning Man, bu yıl da 80 binin üzerinde katılımcı ağırladı. 20 yıldır California’da yaşayan Alper Nakri ile Deniz Hotamışlıgil ise festivale Türk kahvaltısıyla lezzet kattı. Festivale 2019’dan beri katılan iki ortak, müşterilerine yer sofrasında Türk kahvaltısı sundu. İkilinin kurduğu “Turkish Breakfast Club”, ABD’de kahvaltı etkinlikleri düzenliyor ve farklı kültürlerden insanları Türk kahvaltısında bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Alper ve Deniz, Milliyet’in sorularını yanıtladı:

*Turkish Breakfast Club (TBC) fikri ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

2019’da Burning Man Festivali’nde ortaya çıktı. Biz  aşçı değiliz ama yemeğe meraklıyız. Bu nedenle yemek etrafında insanları bir araya getirdiğimiz etkinlikler düzenliyoruz. 

Kahvaltıyı ve organizasyonu biz hazırlıyoruz. Kahvaltının hazırlık aşamasını herkesin gözü önünde yapıyoruz ve hatta hazırlığımıza misafirleri de dahil ediyoruz. Mutfakta yardım eden gönüllüler var ancak ağırlıklı olarak biz yapıyoruz.

Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı

Malzemeler Türkiye’den

*Malzemeler nereden geliyor?

California, Türkiye’nin yarısı kadar, dört mevsimin yaşandığı ve okyanusa kıyısı olan bir eyalet. Amerika’daki taze malzemelerin en iyilerinin de bulunabileceği bir eyalet. Taze malzemelerin dışındaki neredeyse tüm malzemeleri Türk markalarından kullanıyoruz. Los Angeles’ta Türk ürünlerini bulabileceğimiz yerler var,  Türkiye’ye özgü içerikleri bulamadığımızda da yerinden sipariş edebiliyoruz.  TBC’ye gelen katılımcılardan en az birkaçı bir sonraki etkinliği kendi mekanında yapmamızı teklif ediyor. Bu sayede her etkinlik başka mekanlarda ve farklı dünyalarda gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

*Her etkinliğe kaç kişi katılıyor?

Her etkinliğe ortalama 40 kişi katılıyor. 10’ar kişilik 4 yuvarlak masamız var. Masalarda mümkün olduğunca birbirini tanımayan ya da az tanıyan insanları beraber oturtmaya gayret ediyoruz.

*Bunu eşsiz bir sosyal deneyim olarak niteliyorsunuz, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Kitapları en çok satan yazardan, Norveç Kraliçesi’ne kadar birçok kişiyi kahvaltılarımızda ağırladık. Deneyimledikleri en sıcak ortamlardan biri olduğuna dair çok sayıda, beğeni dolu geri dönüşler aldık. Bizi en çok motive eden de aslında bu sözleri duymak. Son dönemlerde ise ağızlarında bıraktığımız tatlardan dolayı önemli organizasyonlara katılımcı olarak davet ediliyoruz.

Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı


Alper Nakri ile Deniz Hotamışlıgil ABD’de çeşitli etkinliklerde Türk kahvaltısı hazırlıyor.

Omuz omuza unutulmaz tat

*Türk kahvaltısı ile hiç tanışmamış birinin tepkisi ne oluyor size gelince?

Haberin Devamı

Öncelikle masadaki çeşitlilik göz kamaştırıyor. Oturduğu masada omuz omuza değdiği ve tanımadığı insanlarla oluşan sıcak ve yeni dost sohbetleri insanları şaşırtıyor, ağızlarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

*En çok nelere dikkat ediyorsunuz?

En çok misafirlerin birbiriyle arasındaki ve masaların birbiriyle olan enerjisine dikkat ediyoruz. Gruplaşmalar ya da uzakta kalmalar olunca müdahale edip herkesin dahil olmasına önem veriyoruz. Amacımız yemeklerdeki çeşitlilik kadar sohbetlerde de çeşitlilik.

Çöldeki festivalde Türk kahvaltısı

Festivalde yağmur dehşeti: 1 can kaybı

ABD’nin Black Rock Çölü’nde düzenlenen ünlü festival Burning Man, cumartesi günü şiddetli yağış nedeniyle sele neden oldu. Festivale katılan 70 binden fazla kişi yağmur nedeniyle kimsenin festival alanından çıkmasına veya içeriye girmesine izin verilmemesi üzerine alanda mahsur kaldı. Fırtına ve yağmur, çölü bataklığa dönüştürürken festivale gidenlerin sığınmak zorunda kaldığı yerde yaşanan kaosta bir kişi öldü.

Ölümle ilgili soruşturma başlatılırken organizatörler, festivale gelenlerin kamplarında kalmalarını, yemek ve sularını idareli kullanmalarını söyledi.

Haberin Devamı

Çöl, çamur oldu

Alışılmışın dışındaki yağışın, çöl kumunu yoğun ve kaygan çamura dönüştürdüğü belirtildi. Çölde sıcaklığın 10 dereceye kadar düşmesiyle katılımcılar hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1986’dan beri düzenlenen festivalde ilk kez böyle şiddetli yağış görüldüğü bildirildi.