Ekonomi Türk karidesine Malezya, İran engeli

Türk karidesine Malezya, İran engeli

04.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Denizlerde av yasağının bitmesiyle, balık tezgahları da hareketlenmeye başlarken, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya balıkçıların sorunlarına dikkat çekti.

Türk karidesine Malezya, İran engeli

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Özkaya, başta Malezya ve İran olmak üzere yurt dışından ithal edilen karideslerden dolayı yerli karideslerde pazar sıkıntısının yaşandığını ifade ederek, “Yem olarak geldiği söyleniyor ama balıkçılarımız pazarda satıldığını belirtiyor” dedi.

Haberin Devamı

“REKABET EDEMİYORUZ”

Özellikle Akdeniz pazarında karidesle geçinen çok fazla balıkçı olduğunu aktaran Özkaya, “300 lira olması gereken karides, 130 liraya satılıyor. Sıkıntı burada başlıyor. Çünkü bizim masraflarımız fazla. Akaryakıta yapılan zammı, kullandığımız ağlara yapılan zammı düşündüğümüzde ve gider hanesine yazıldığında balıkçılar ‘para kazanamıyoruz’ diyor. Belki onlar o fiyata satmasına rağmen kazanıyorlar ama bizim arkadaşlar, masraflarını koyduğu zaman ‘rekabet edemiyoruz’ diyor” ifadelerini kullandı.

Özkaya, Adana, İskenderun, Antalya’da, Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha fazla ve iyi karides çıktığı bilgisini vererek, “Özellikle Adana Karataş tarafında karides avcıları çok fazla. Birinci kalem gelir” dedi. İthal karidesin yerli karidesin fiyatını da düşürdüğüne işaret eden Özkaya, “Piyasada 130 liralardan satılınca ister istemez, bizimkilerin fiyatı da düştü. Bu da giderleri karşılamamaya başladı. Balıkçı karides avcılığından vazgeçecek gibi gözüküyor” diye konuştu. Özkaya, “Pazar sıkıntısı bölgemizde karides avcılığı ile geçinen balıkçıların işsizliğine neden olacağından soruna bir çözüm olması adına ithal edilen karides ürünü için ithalat gümrük vergisinin artırılması veya kota uygulanması gerekiyor” önerisinde bulundu.