Dünya Demans riskine karşı yeni çare! Beyindeki iltihabı azaltıyor, bilişsel işlevi iyileştiriyor

Demans riskine karşı yeni çare! Beyindeki iltihabı azaltıyor, bilişsel işlevi iyileştiriyor

14.11.2023 - 10:10 | Son Güncellenme:

Cincinnati Üniversitesi araştırmacıları, her gün çilek yemenin orta yaştaki bazı kişilerde demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Demans riskine karşı yeni çare Beyindeki iltihabı azaltıyor, bilişsel işlevi iyileştiriyor

Araştırmacılar, yeni çalışmalarına dayanarak çileğin demansa karşı savaştaki rolüne dikkat çekti. Keşfedilen bulgular, geçen ay Nutrients dergisinde yayınlandı.

Haberin Devamı

12 haftalık çalışmada, hafif bilişsel bozukluktan şikayetçi olan 30 aşırı kilolu hastadan, suyla karıştırılıp kahvaltıda tüketilen günlük paket toz takviye hariç, meyve yemekten kaçınmaları istendi.

Yaşları 50 ila 65 arasında olan katılımcıların yarısına bir bardak bütün çileğe eşdeğer toz (standart porsiyon boyutunda), diğer yarısına ise plasebo verildi.

Demans riskine karşı yeni çare Beyindeki iltihabı azaltıyor, bilişsel işlevi iyileştiriyor

ÖNEMLİ BİR AZALMA

Araştırmacılar katılımcıların uzun süreli hafızasını, ruh halini ve metabolik sağlığını takip etti.

Araştırmada, çilek tozu alan gruptakilerin, kelime listesi öğrenme testinde daha iyi performans gösterdiği ve depresif belirtilerde önemli bir azalma olduğu keşfedildi.

UC Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Davranışsal Sinir Bilimi Bölümü'nden emekli profesör Robert Krikorian, "Hem çilek hem de yaban mersini, antosiyaninler adı verilen ve meyvelerin metabolik ve bilişsel iyileştirmeler gibi sağlık açısından çeşitli yararlarıyla ilişkilendirilen antioksidanlar içeriyor" dedi.

Haberin Devamı

Profesör Krikorian açıklamasına şöyle devam etti:

"Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketen kişilerin yaşlanmayla birlikte bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var."

Krikorian, çileklerin aynı zamanda antiinflamatuar, antioksidan, antimikrobiyal ve antikanser özelliklere sahip olduğu tespit edilen ellagitanninler ve ellagik asit de içerdiğini kaydetti.

Profesör araştırmasına dayanarak, çileğin beyindeki iltihabı azaltarak bilişsel işlevi iyileştirebileceğini söyledi.

"Yönetim yetenekleri orta yaşta azalmaya başlar ve insülin direnci ve obezitede olduğu gibi aşırı karın yağı, beyin de dahil olmak üzere iltihaplanmayı artırma eğiliminde olacaktır. Dolayısıyla, orta yaşlı, aşırı kilolu, prediyabetik örneğimizin, yürütme yeteneklerinde en azından hafif bozulmaya katkıda bulunan daha yüksek düzeyde inflamasyona sahip olduğu düşünülebilir. Buna göre gözlemlediğimiz faydalı etkiler, çilek grubundaki inflamasyonun hafifletilmesiyle ilişkili olabilir."

Krikorian, gelecekteki araştırmalarda daha fazla katılımcının ve farklı çilek dozlarının yer alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Demans riskine karşı yeni çare Beyindeki iltihabı azaltıyor, bilişsel işlevi iyileştiriyor

Üniversite, araştırmasının Kaliforniya Çilek Komisyonu tarafından çilek ve plasebo tozlarının finansmanı ve bağışlanmasıyla desteklendiğini kabul etti ancak grubun çalışmanın tasarımında, veri toplanmasında ve analizinde veya sonuçların yayınlanmasında hiçbir rolü olmadığının altını çizdi.