Dünya DSÖ: Virüsün kaynağı hayvanlar

DSÖ: Virüsün kaynağı hayvanlar

30.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni tip koronavirüsün kökenlerini araştırmak için Vuhan’da araştırma yapan uzman ekibin taslak raporu basına sızdırıldı. Raporda, Sars-Cov-2 virüsünün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı tespiti yer alırken bu hayvanın ne olduğunun henüz bilinmediği belirtildi.

DSÖ: Virüsün kaynağı hayvanlar

Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP) Cenevre’deki bir diplomattan aldığı taslak raporda, Kovid-19’un insan yapımı olup laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin “son derece düşük” olduğu saptaması yer aldı. Taslak raporda, virüsün yarasalardan insanlara geçişi arasında bir başka hayvanın daha bulunmasının en muhtemel senaryo olduğu sonucuna varıldı. AP’nin haberinde, pangolin, vizon ve kedilerin olası taşıyıcı hayvanlar olabileceği öne sürüldü. Raporda, yarasalardan insanlara doğrudan sıçrama ihtimali de olası olarak değerlendirilirken, dünya çapındaki yayılmanın soğuk zincir gıda ürünlerinden kaynaklanmasının da olası ama muhtemel olmadığı belirtildi. Virüsün kökenlerine ilişkin birçok soru yanıtsız kalırken, laboratuvar/insan yapımı iddiası haricindeki her türlü olası senaryo üzerinde daha fazla inceleme yapılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Sızdırıldı’ iddiası

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) eski Direktörü Robert  Redfield, virüsün orijininin Çin’deki bir laboratuvar olduğunu öne sürmüştü. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkan Yardımcısı Fıng Zıcian, Kovid-19’un laboratuvardan sızdırıldığı ihtimalinin mümkün olmadığını savunmuştu. Uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve  araştırmacılardan oluşturulan DSÖ heyeti, ocak başında Çin’e gitmiş ancak vize sorunu nedeniyle geri dönmek zorunda kalmıştı. İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak’ta Vuhan’a giden heyet, 29 Ocak’tan itibaren ilk vakaların  görüldüğü Vuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezi’nde incelemeler yapmıştı.

Haberin Devamı