Dünya Dünya 2024’ü tedbirli karşıladı

Dünya 2024’ü tedbirli karşıladı

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde 2024 pek çok kentte görkemli havai fişek gösterileriyle karşılanırken, son günlerde İsrail ile Hamas arasındaki savaşın etkisiyle terör tehdidinin artması, pek çok yerde kutlamaların “sıkı güvenlik” altında gerçekleştirilmesine neden oldu.

Dünya 2024’ü tedbirli karşıladı

İngiltere’nin başkenti Londra’da şiddetli rüzgara rağmen şehrin ikonik yapılarından olan London Eye’dan havai fişekler atılırken, geleneksel olarak düzenlenen yılbaşı yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu.

Haberin Devamı

Almanya’nın başkenti Berlin’de ise polisin güvenlik görevlilerine yönelik saldırılar nedeniyle daha gece yarısı olmadan çok sayıda operasyon düzenlediği, 300 kişinin gözaltına alındığı ve olaylarda 15 polis memurunun yaralandığı kaydedildi. Berlin’in Neukölln mahallesinde, Filistin yanlısı bir protesto da yasaklandı. Terör alarmı nedeniyle sıkı tedbirlerin alındığı Almanya’nın Köln ve Hamburg kentlerindeyse 2024’ün olaysız karşılandığı öğrenildi. 

Hollanda’nın bazı bölgelerinde yılbaşı gecesi araçlar yakıldı. 

İspanya’nın Barselona kentinde insanlar, geleneksel olarak yılın ilk gününün sabahında, yılı Sant Sebastia plajında denize girerek karşıladı. 

Gece yarısı yaklaşırken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai’de dünyanın en yüksek binası olan Burj Halife ve simgesel yapı Burj el-Arab’tan havai fişekler fırlatıldı. 

Haberin Devamı

Pakistan’daysa hükümet, Filistinlilerle dayanışma eylemi olarak kutlamaları yasakladı. 

Asya’da Çin’in metropol kenti Çongçing’in yanı sıra Şanghay, Hong Kong ve Singapur gibi diğer şehirlerde yüz binlerce insan kutlamalar için bir araya geldi. Ancak, Japonya’nın başkenti Tokyo’da çeşitli kutlamaların gerçekleştiği ünlü Shibuya semtinde aşırı kalabalığın yarattığı güvenlik endişeleri nedeniyle üst üste 4. yıl da etkinlik yapılmadı.

ABD’nin New York kentinde kutlamaların yapıldığı Times Meydanı’nın çevresinde, İsrail-Hamas gerginliği nedeniyle güvenlik görevlilerinin hazır bulunduğu belirtildi.

Hindistan’da Hindu rahipleri, yeni yıl dolayısıyla dini törenler düzenledi.

Dünya 2024’ü tedbirli karşıladı

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Brandenburg Kapısı, Fransa’nın başkenti Paris’teki Zafer Takı ve Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Partenon gibi ikonik mekanlar da havai fişek gösterileriyle renkli bir atmosfer yaratılmasını sağladı.

Fransa’da Pazar günü ülke genelinde 90 bin kolluk kuvveti görevlendirildi. Bunlardan 6 bininin Paris’te olduğu belirtilirken, Champs-Elysees’deki (Şanzelize Caddesi) kutlamalara 1,5 milyondan fazla kişinin katıldığı bildirildi.

Dünya 2024’ü tedbirli karşıladı

Kenya’da yılın ilk günü, ülkenin batısında boğa güreşleri düzenlendi. Geleneksel olan ve sadece boğalar arasında düzenlenen güreşlerde insanlar, bir yandan yeni yılı kutlarken diğer yandan da favori boğalarını destekledi.