Dünya Dünya eriyor!

Dünya eriyor!

26.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antarktika’daki deniz buzu üst üste üçüncü yılda en düşük seviyeye indi. Kıtanın etrafındaki yüzen buzun alanının 2 milyon kilometrekarenin altına düştüğü belirlendi.

Dünya eriyor

Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren Antarktika kıtası, küresel ısınmadan en fazla etkilenen alan. Antarktika’nın küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulları oradan akarak deniz seviyelerini yükseltiyor. Yeni bir araştırma da Antarktika’daki deniz buzunun, üst üste üçüncü yılda en düşük seviyeye indiğini gösterdi. Kıtanın etrafında yüzen buzun boyutu art arda üç yıl boyunca 2 milyon kilometrekarenin altına düştü, bu da “ani bir kritik geçiş”e işaret ediyor.

Haberin Devamı

Antarktika’daki deniz buzunun uydu ölçümleri 1979’da başladı. Erime eşiği 2022’ye kadar ihlal edilmemişti. Ama 2022, 2023 ve 2024’te bu eşik aşılarak buz kütlesi en düşük seviyeye indi. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden alınan yeni veriler, son üç yılın, kıta çevresinde yüzen deniz buzu miktarı açısından kaydedilen en düşük üç yıl olduğunu doğruluyor. Antarktika’nın deniz buzu, her yıl şubat ayında kıtanın yaz mevsimi nedeniyle erir ama bu kadar erimemişti. Üstelik artık buzun büyümesi de eskisi gibi olmuyor.