Dünya Dünyadan Türkiye'ye başsağlığı ve yardım mesajları

Dünyadan Türkiye'ye başsağlığı ve yardım mesajları

06.02.2023 - 09:50 | Son Güncellenme:

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından ABD, İsrail, Azerbaycan, Ukrayna, Yunanistan, Finlandiya, Pakistan, Rusya, Almanya, Fransa, Tayvan, Polonya, İspanya ve Hindistan gibi ülkeler yardım gönderiyor. İlk yardım gönderen ülke Azerbaycan oldu.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

Türkiye'nin güneyini sarsan deprem fırtınası, birçok şehirde yıkıma yol açtı. 04.17'de meydana gelen büyük depremi büyüklükleri 6.7'yi bulan artçılar izledi. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Diyarbakır ve Malatya gibi illerde binalar yıkılırken, can kaybı 284'e çıktı. Deprem Suriye'de de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. 

Haberin Devamı

Uluslararası medya depremi manşetten veriyor, internet siteleri canlı blog'larla gelişmeleri anlık olarak okurlarına aktarıyor. Depremin duyulmasıyla birlikte ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan Türkiye'ye destek, başsağlığı ve yardım mesajları gelmeye başladı. 

Depremin ardından ilk uluslararası yardım Azerbaycan'dan geldi. Sivil Savunma Birlikleri hazır hale getirilirken, ekipler hızla Türkiye'ye doğru yola çıkacak.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter hesabından "Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkım olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrendik. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına derin hüzünle başsağlığı diliyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanındadır" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

"EK DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer'e konuşan AB Acil Yardım Koord Lenarcic, Türkiye sabah saatlerinde AB Sivil Koruma mekanizmasından yararlanma talebinde bulundu. İlk etapta Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa , İtalya ve Macaristan arama kurtarma ekibi göndermeyi teklif etti. Ek destek vermeye hazırız. Suriye’ye de desteğe hazırız.' açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği'nden bir yetkili ise, "Türkiye’nin yardım çağrısına karşılık vererek ekip gönderme teklifinde bulunan ülke sayısı 13’e çıktı." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Didem Özel Tümer Türkiye’nin yardım çağrısına karşılık vererek ekip gönderme teklifinde bulunan ülke sayısı 13’e çıktığını paylaştı. Hollanda, Polonya, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, İtalya, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Fransa

 ABD YARDIMA HAZIRLANIYOR

Beyaz Saray, sabah saatlerinde açıklama yaptı. Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) dâhil federal hükümet ortaklarına, Türkiye ve Suriye'de depremden en fazla etkilenen bölgelere yapılabilecek yardımları değerlendirme talimatı verdi.

Haberin Devamı

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin deprem sonrası bölgeden gelen haberler nedeniyle son derece endişeli olduğu belirtildi.

YUNAN KANADINDAN İLK SÖZLER: ACİL DURUM İLAN ETTİK

Korkunç deprem sonrası açıklama yapan ülkelere Yunanistan'da eklendi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 'Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremi derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz tüm kalbimiz sizinle. Acil durum ilan ettik, bölgeye hemen yardım göndereceğiz' dedi. Bu açıklamadan hemen sonra Yunanistan, kurtarma ekibi EMAK'ın üst seviye üyelerinden 25'ini Türkiye'ye gönderdiğini açıkladı.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

NETANYAHU TALİMATI VERDİ İSRAİL HAREKETE GEÇTİ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu deprem haberini öğrenir öğrenmez tüm yetkililere tıbbi ve arama kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapma talimatı verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tel Aviv yönetimi, Türkiye'deki büyük depremin ardından yardım etmeye hazır olduğunu duyurdu. Dışişleri Bakanı Eli Cohen, süratle bir yardım programı hazırladıklarını söyledi. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, İsrail ordu birliklerinin ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamak için hazır olduğunu açıkladı.

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği depremin ardından sosyal medyadan paylaştığı mesajda, "Bugün sabaha karşı yaşanan deprem sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian ise Twitter’dan, “Depremin korkunç sonuçlarını gördüğümüz şu anlarda, İsrail’in düşünceleri Türkiye ve halkıyla birliktedir” diye yazdı.

FİNLANDİYA'DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MEKTUP

Depremle ilgili bir açıklamada Finlandiya'dan geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanlığı, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin Cumhurbaşkanı olan Sauli Niinistö'nün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdiğini belirtti. Yapılan açıklamanın devamında ise başsağlığı ve taziye dilekleri yer aldı.

Haberin Devamı

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

 

PAKİSTAN'DAN BİRLİK MESAJI

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iklim değişikliğinin, çevre felaketlerine neden olduğunu ve bunun sadece tek bir bölge veya ülke için geçerli olmadığını ifade ederken, uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.

Kahramanmaraş şehrinde 04.17'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziyelerini ileten Şerif, birlik mesajı verdi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyen Şerif, Türkiye'ye mümkün olan her yolla destek olmaya hazır olduklarını da söyledi.

ZELENSKİY: ŞOK OLDUM

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, 'dost' Türk halkına mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır olduklarını söyledi. Zelenskiy, Twitter hesabından "Türkiye'deki depremin sonucunda yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği ve yaralandığı haberleriyle şok oldum.

Kurbanların ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileklerimizi sunuyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız ve gereken yardımı sağlamaya hazırız"

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

KREMLİN'DEN İLK SÖZLER

Rusya, Türkiye'nin güneyinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Ankara ile dayanışma içinde olduğunu dile getirerek, ülkenin bu felaketi en az hasarla atlatmasını umduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderirken, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan ayrı açıklamada Türkiye'ye yardım için 2 uçağın hazırda bekletildiği duyuruldu. 

NATO SEFERBER OLDU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduklarını açıkladı.

Stoltenberg, Twitter hesabından "Korkunç depremin ardından müttefikimiz Türkiye ile tam dayanışma içerisindeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim. Müttefikler şu an yardım için seferber oldu" mesajını paylaştı.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

ALMANYA: YARDIMA HAZIRIZ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim, hem bu korkunç depremde hayatını kaybedenlerin aileleri hem de hâlen akrabaları, dostları ya da komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Ortaklarımızla birlikte hızlı bir şekilde yardım sağlayacağız" dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ise, Twitter'dan "Bu sabah Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illerde de yıkıma yol açan şiddetli deprem haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerle ve yakınlarıyla. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Almanya bu zor anlarda Türkiye'nin yanındadır" mesajını paylaştı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise Türkiye ve Suriye'ye yardım gönderileceğini açıkladı.

AB KURTARMA EKİBİ GÖNDERİYOR

Avrupa Birliği, Türkiye'ye yardım için kurtarma ekibi gönderiyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic, büyük depremin ardından Sivil Koruma Mekanizması'nı harekete geçirdiklerini ve Hollanda ile Romanya’dan ekiplerin yola çıktığını duyurdu.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

Lenarcic Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya'dan ekipler halihazırda yola çıkmış durumda" diye yazdı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel Twitter üzerinden depremle ilgili paylaşımda bulundu. Michel konuya ilişkin "Bu sabah Türkiye ve Suriye'nin belli bir bölümünde yaşanan depremi büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. AB, sizinle dayanışma halinde" dedi.

DSÖ: EKİPLER YOLA ÇIKTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhonam Ghebreyesus'da Türkiye'ye yardım gönderileceğini açıkladı. İlk yardım ekiplerinin yola çıktığını belirten Ghebreyesus, yaralıların ve savunmasız kişilerin temel sağlık hizmeti alması için düğmeye basıldığını belirtti.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

 

BULGARİSTAN HAREKETE GEÇTİ

Deprem sonrası yardım gönderen ülkelere Bulgaristan'da eklendi. 2 adet "Sparta" uçağı arama-kurtarma ekipleri ile birlikte Türkiye'ye doğru yola çıktı.

MACRON: FRANSA YARDIMA HAZIR

Konuya ilişkin bir açıklama da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi. Macron Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Görülmemiş şiddetteki bir deprem sonrasında Türkiye ve Suriye’den korkunç görüntüler alıyoruz. Fransa, olay yerindeki nüfusa acil yardım sağlamaya hazırdır. Kalbimiz, yaslı ailelerin yanındadır" dedi.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları


İNGİLTERE: HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak deprem sonrası Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Düşüncelerim bu sabah Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de depremde mahsur kalanları kurtarmak için cesurca çalışan ilk müdahale ekipleriyle” açıklamasında bulundu. Sunak, ülkesinin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ekledi.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

 

PAŞİNYAN'DAN BAŞSAĞLIĞI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır" dedi.

Dünyadan Türkiyeye başsağlığı ve yardım mesajları

TAYVAN TÜRKİYE'DEN YANIT BEKLİYOR

Tayvan itfaiyesi, Türkiye'ye gitmeye hazır 130 kişilik bir ekibin, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesiyle birlikte Türkiye'ye gelmeye hazır olduklarını ve yetkililerden yanıt beklediklerini aktardı. Tayvan itfaiyesi, Türkiye'ye gitmeye hazır 130 kişilik bir ekibin, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesiyle birlikte Türkiye'ye gelmeye hazır olduklarını ve yetkililerden yanıt beklediklerini aktardı.

İSPANYA YARDIMA HAZIR

İspanya İçişleri Bakanlığı, İspanyol kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gitmeye hazırlandığını açıkladı. Ülkenin Savunma bakanlığı ise ekipleri derhal Türkiye'ye göndermek için koordineli çalıştıklarını söyledi.

POLONYALI EKİPLER ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısına yanıt veren Polonya, bölgeye ekip göndermeye hazırlanıyor. Yapılan yardım teklifinin kabul edildiğini söyleyen Polonya İçişleri ve İdari İşler Bakanı Mariusz Kaminski, HUSAR adlı özel eğitimli itfaiyecilerden oluşan 76 kişilik ekip ile 8 arama-kurtarma köpeğinin başkent Varşova'ya doğru hareket ettiğini belirtti. Polonyalı arama-kurtarma ekibinin önümüzdeki saatlerde Varşova Chopin Havalimanı'ndan Türkiye'ye doğru yola çıkması bekleniyor.

HİNDİSTAN'DAN 100 KİŞİLİK DESTEK

Hindistan'da depreme yardım gönderen ülkeler arasına girdi. Hükümet, Hindistan Ulusal Afet Müdahale ekibinden 100 kişi, eğitimli köpekler ve ekipmanlarla birlikte Türkiye'ye yardıma hazır olduklarını açıkladı.

KOSOVA: TÜRK HALKININ YANINDAYIZ

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 912 kişinin hayatını kaybettiği, 5 bin 312 kişinin de yaralandığı depremle ilgili mesaj yayınladı. Kosova Cumhurbaşkanı Osmani mesajında, “Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin bir üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz. Bu zor zamanda Türkiye halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için Kosova Güvenlik Gücü (FSK) aracılığıyla gerekli yardımı sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

JAPON KURTARMA EKİPLERİ YARIN SABAH İSTANBUL'DA

Japonya yapılan açıklamada ise meydana gelen korkunç deprem sonrası başsağlığı dileklerinde bulundu. Japon yetkililer, Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin yola çıktığını ve 7 Şubat saat 6.25'de Türkiye'ye varacaklarını aktardı. Söz konusu ekibin sayısı ise şimdilik 15 kişi olarak belirlendi.

DANİMARKA'DAN TAZİYE 

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen ise depremle ilgili Türkiye'ye başsağlığı dileyerek Türkiye'den gelen görüntüler korkunç. Birçok insan hayatını kaybetti.

Düşüncelerim ve kalbim onlarla beraber" dedi. Öte yandan Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırmaları, bugün Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlerin sarsıntılarının Grönland ve Danimarka'da da hissedildiğini söyledi. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen ise depremle ilgili Türkiye'ye başsağlığı dileyerek Türkiye'den gelen görüntüler korkunç. Birçok insan hayatını kaybetti. Düşüncelerim ve kalbim onlarla beraber" dedi.

DEPREM GRÖNLAND BÖLGESİNDEN HİSSEDİLDİ

Öte yandan Sismolog Tine Larsen, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Türkiye'deki büyük depremler, Danimarka ve Grönland'daki sismograflarda açıkça kaydedildi" dedi.

Larsen deprem dalgalarının sarsıntı başladıktan yaklaşık beş dakika sonra Danimarka'nın Bornholm adasındaki sismografa ulaştığını söyledi ve bunun ardından Grönland'a ulaştığını ekledi:

"Depremden sekiz dakika sonra sarsıntı Grönland'ın doğu kıyısına ulaştı ve tüm Grönland'a yayıldı."