Dünya Ejderha gibi...

Ejderha gibi...

16.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzlanda’da geçen ay faaliyete geçen volkanın yeniden patlamasıyla yakındaki kasabada bazı evleri lavlar yuttu.

Ejderha gibi...

İzlanda’da Reykjanes yarımadasında önceki gün patlayan Fagradalsfjall yanardağından lavlar fışkırıyor. Lavların, volkanın çok yakınındaki Grindavik balıkçı kasabasındaki bazı evleri yuttuğu ve yerleşim yerlerine ilerlediği bildirildi. Kasabaya 450 metre uzaktaki yeni çatlaktan fışkıran lavların, en son 18 Aralık’ta aynı volkanın patlamasıyla inşa edilen bariyerleri aşarak kasabaya ulaştığı belirtildi. 18 Aralık’ta Grindavik sakinlerinin tahliye edilmesi sonrası 22 Aralık’ta evlerine dönmelerine izin verilmişti.

Haberin Devamı

Son patlama öncesi yetkililerin depremlerin yoğunluğundan şüphelenerek kasaba sakinlerini tahliye etmesinin bir faciayı önlediği ifade edildi. Reykjanes yarımadasında 2021’den bu yana 5. volkanik patlama yaşanırken, lav akışının artması bekleniyor. Bölgede “alarm” seviyesi en üste çıkarılırken, çiftlik hayvanlarının mahsur kaldığı belirtildi. Grindavik’te volkanik bir çatlağa düşen işçiyi arama çalışmalarına ise tehlikenin artması üzerine ara verildi.

Lewotobi Laki - Laki 40 kez patladı

Endonezya’nın Flores adasındaki Lewotobi Laki-laki yanardağının ise 1 Ocak’ta faaliyete geçmesinin ardından pazar gününden bu yana 40 kez patladığı bildirildi. Adada 6.500 kişinin tahliye edildiği belirtilirken, yetkililer, yanardağın çevresindeki 4 kilometrelik alandan uzak durulması çağrısı yaptı. Ortaya çıkan volkanik külün kurulan çadırları, ev ve araçları kapladığı bildirildi.