Dünya 'El Chapo-Bücür' lakaplı uyuşturucu baronu Guzman ABD'de

'El Chapo-Bücür' lakaplı uyuşturucu baronu Guzman ABD'de

20.01.2017 - 08:13 | Son Güncellenme:

Pablo Escobar'dan sonra dünyanın en ünlü uyuşturucu baronu olan Meksikalı, bu gece New York'a bir uçakla indi. ABD'ye iade Guzman'ın en son istediği şeydi, uzun süre ABD'ye gönderilmemek için uğraş vermişti. Ülkesindeki cezaevlerinden iki kez kaçan El Chapo, son olarak hapishanede cinsel tacize uğradığını söylemişti.

El Chapo-Bücür lakaplı uyuşturucu baronu Guzman ABDde

Dünyanın halihazırda en ünlü uyuşturucu baronu 'El Chapo-Bücür' lakaplı Joaquin Guzman, bu gece ABD'ye teslim edildi. Reuters haber ajansı, Guzman'ın New York'taki federal hapishaneye ulaştırıldığını bildiriyor. Cezaevlerinden firarlarıyla tanınan Guzman, artık yıllarca cezaevinden çıkamayacak.

Haberin Devamı

Meksikalı Sinaloa kartelinin başındaki isim, bir uçakla New York'a indi. Uzun süredir ülkesinde hapis yatmak için uğraş veren Guzman'ın son isteği, ABD'ye iade edilmekti.

Meksika'da kaldığı cezaevinde tacize uğrayan Guzman'ın sözleri, dün medya tarafından haberleştirilmişti. Sürekli olarak cinsel taciz altında olduğunu belirten Guzman, ayrıca gardiyanlar tarafından uyutulmadığını söylemişti.

Analiz: Will Grant, BBC, Meksiko
'El Chapo' Guzman'ın ABD'ye iadesi, modern zamanların en azılı uyuşturucu baronlarından birinin hikayesini sonlandırıyor.
Yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle bir milyar dolarlık servete kavuştuğu tahmin edilen Guzman, her zaman manşetlerde yer alacak bir kişi.
Guzman'ı diğer uyuşturucu baronlarından ayıran şey ise yakalanmamayı başarmasıydı.
İlk büyük kaçışını 2001 yılında yüksek güvenlikli bir cezaevinden (muhtemelen) çamaşır sepetine saklanarak gerçekleştirmişti.
2014'te tekrar yakalandıysa da hapis hayatı uzun sürmedi. Bu sefer de adamları tarafından hücresinin altına kadar kazılan bir tünel sayesinde kaçırıldı. Yetkililerin burnunun dibinde gerçekleşen bu kaçış güvenlik kameralarına da yansıdı.
Geçen yıl tekrar yakalanan Guzman, Teksas'da idam edilebileceği gerekçesiyle ABD'ye iadesine karşı yasal bir mücadele yürütüyordu.
Fakat ABD Başkanı Barack Obama'nın son görev gününde Meksikalı yetkililer iadesinin ardından Guzman'ın haklarının çiğnenmeyeceğine dair güvence aldıklarını söyleyerek uyuşturucu baronunu ABD'ye teslim etti.
Pablo Escobar'dan sonra gelen en azılı uyuşturucu baronu olan El Chapo artık, muhtemelen hiçbir zaman cezaevinden çıkamayacak.

El Chapo için iade talebi, California ve Teksas eyaletleri tarafından çıkarılmıştı. Meksika yönetimi, daha önce uyuşturucu baronunun iadesine karşı çıkıyordu ancak sonra fikir değiştirdi. Mayıs 2016'da duruşmaya bakan hakim, El Chapo'nun ABD'ye teslim edilebileceğini söyledi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, hazırlanan iddianamede Guzman çok sayıda cinayet, kalabalık bir uyuşturucu çetesini yönetmek, kiralık katillere para ödemek, işkence ve milyarlarca dolarlık parayı ülkesine götürmekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

Ülkenin kuzeyindeki Ciudad Juarez'de tutuklu bulunan El Chapo için sonun başlangıcı, tam bir yıl önce yakalanması oldu. Daha önce iki kez kaldığı yüksek güvenlikli hapishanelerden kaçan Guzman, Ocak 2016'da Sineloa eyaletinde polis tarafından ele geçirilmişti.

1993'te girdiği hapishaneden ilk firarını çamaşır sepetinin içine saklanarak 2001 yılında gerçekleştiren uyuşturucu baronu, bundan 13 yıl sonra yakalanarak Altiplona cezaevine kondu. Ancak, kartel üyeleri uzunluğu 1,5 kilometreyi bulan bir tüneli tüm teknolojik imkanlardan faydalanarak kazdı, tam Guzman'ın kaldığı hücrenin altına ulaştı. Üstüne belgeseller çekilen ünlü firarda, El Chapo'nun kaçışı kamera kayıtlarına yansıdı.

Meksika'da saklanan Guzman, son kez yakalanmadan önce ABD'li ünlü oyuncu Sean Penn ile ormanın derinliklerinde bir röportaj yaptı. Bu röportaj çok ses getirdi.