Dünya ‘Eskiye döneceğiz’

‘Eskiye döneceğiz’

14.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesine dönen rahip Brunson’ı Oval Ofis’te kabul etti. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Trump, Türkiye ile ilişkilerin eskiye döneceğini söyledi.

‘Eskiye döneceğiz’

İzmir’de yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilip, tahliyesine karar verilen ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson, ülkesine döndü. ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ı Beyaz Saray’da kabul etti.

Haberin Devamı

Trump, dün Brunson’ın serbest bırakılması ile ilgili twitter üzerinden “Serbest bırakılan Rahip Brunson bugün (dün) 14:30’da Oval Ofis’te olacak. Onunla görüşmek ve tanışmak harika olacak. Harika bir Hıristiyan ve zorlu bir tecrübe yaşadı. Yardımı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Trump daha sonra ikinci bir tweet atarak Türkiye ile Brunson konusunda herhangi bir anlaşma yapmadığını yineledi. Trump, “Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılması ve geri dönmesinde Türkiye ile herhangi bir anlaşma yapılmadı. Ben rehineler için anlaşma yapmam. Buna karşın ABD tarafından Türkiye’ye karşı büyük minnettarlık vardır ve bu da iki ülke arasında iyi, belki de harika ilişkiler olmasını sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, kendisine teşekkür eden Trump’a yine Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla cevap verdi. Erdoğan, “Sayın Başkan Donald Trump, her zaman vurguladığım gibi Türk yargısı kararını bağımsız bir şekilde verdi. Umuyorum ki ABD ve Türkiye iki müttefike yakışır biçimde iş birliğine devam eder. PKK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele yürütür” ifadelerini kullandı.

Trump: Teşekkür ederim

ABD’li din adamı Brunson, serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndü. Brunson’ı ABD’ye getiren askeri uçak Marryland eyaletindeki Andrews Hava Üssü’ne indi. Brunson’ı havalimanında yetkililer karşıladı. Brunson daha sonra Başkan Trump ile görüşmek üzere Beyaz Saray’a geçti. Trump, Türkiye saati ile 21.30 sıralarında rahip Brunson’ı Oval Ofis’te kabul etti. Brunson konusunda özellikle son dönemde çok çalıştıklarını belirten Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var” ifadesini kullandı.

‘Türkler harika insanlar’

Trump, Brunson’ın serbest kalmasının ardından Türkiye’ye yaklaşımlarının düne göre farklı olduğunu vurguladı. Brunson da Trump’a “Bizim için çok mücadele ettiniz” dedi, elini Trump’ın omuzuna koyarak dua etti. Brunson, Trump’ın “Türkiye’ye bir daha gitmek ister misiniz?” sorusuna “Türkiye’yi çok seviyorum, Türk halkını çok seviyorum. Orada 25 yıl yaşadık” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Trump da “Türk halkı büyük bir halk, Türkler harika insanlar, bunu biliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘Trump oylarını artırdı’

Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılarak ülkesine dönmesi uluslararası basında, “Kasım ayındaki seçimlerde evanjelik oluşum ‘Cumhuriyet için Hristiyanlar’ın oylarına ihtiyaç duyan, Trump’ın işine yaradığı vurgulandı. ABD basınında Trump’ın Brunson’ın serbest kalması için gösterdiği çabanın 6 Kasım’daki ara seçimlerde Cumhuriyetçiler için avantaj olabileceği ifade ediliyor. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamının ve 100 sandalyeli Senato’nun üçte birinin yenileneceği seçimlerde tahminler Cumhuriyetçilerin Kongre’nin iki kanadında da üstünlük kurabileceği yönünde.