Dünya Evita'nın, Nazi dostluğu kanıtlandı

Evita'nın, Nazi dostluğu kanıtlandı

20.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evita'nın, Nazi dostluğu kanıtlandı

Evitanın, Nazi dostluğu kanıtlandı

       ARJANTİN'in eski lideri Juan Peron ile eşi Eva Peron'un (Evita), Nazi savaş suçlularına, sanıldığından daha fazla kol kanat gerdikleri bildirildi.
       Arjantin Nazi Eylemlerini Aydınlatma Komitesi (CEANA) Koordinatörü Eugenio Klich, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Arjantin'e göçmen getirebilmek için Naziler tarafından bir organizasyon oluşturulduğunu ve bu örgütün savaş suçlularını ülkeye getirdiğini açıkladı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra soykırımın mimarı Adolf Eichmann ile insan kasabı Josef Mengele, Arjantin'i kendi evleri gibi kullanmışlardı.
       Şimdiye kadar birçok tarihçi, Peron ile eşi Evita'nın savaş suçlularına sığınma yardımı yaptıklarını öne sürerken, Klich, elde ettikleri kanıtlarla, bunun organize bir çalışma olduğunun kanıtladı.
       Klich, Avrupalılar'ın Arjantin Toplumuna Kabulü adlı bir örgütün, Belçikalı savaş suçlusu Pierre Daye ile Juan Peron arasındaki bir toplantıyla oluşturulduğuna dair belgeler olduğunu belirtti. Klich, bu kuruluşla, Arjantin göçmenlik bürosu arasında arabuluculuk yapan Alman casus Carlos Fuldner'in, yeni göçmenler için Avrupa'ya geziler yaptığını ve Eichmann'ı Arjantin'e getirdiğini söyledi.
       İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Arjantin'de popülist politikalara dayanarak devlet başkanlığına seçilen Juan Peron, 1955'de bir darbeyle yönetimden uzaklaştırılmış ve sürgüne gönderilmişti. Peron, 1973'de tekrar devlet başkanlığına seçilmiş, ancak 1 yıl içinde ölmüştü.