Dünya Ezidiler: Arap komşularımız IŞİD katliamına yardım etti

Ezidiler: Arap komşularımız IŞİD katliamına yardım etti

15.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sincar’dan kaçan Ezidiler AFP ajansına, baskın sırasında Arap komşularının IŞİD militanlarına katıldığını ve onlara kimin Ezidi olduğunu söylediklerini anlattı

Ezidiler: Arap komşularımız IŞİD katliamına yardım etti

Kuzey Irak’ta katliamdan kaçan Ezidilerin anlattıkları kadim halkın tarih boyunca gördüğü zulmün sadece İslam Devleti (IŞİD) kaynaklı olmadığını hatırlattı.
AFP haber ajansına konuşan 68 yaşındaki Ezidi Sabah Haci Hasan, Afgan, Boşnak, Amerikalı ve İngiliz cihatçıların aralarında bulunduğu militanlar gelir gelmez Arap komşularının IŞİD üyelerine yardım ettiğini anlattı.
Hasan “Sünni Metvet, Havata ve Kejala aşiretleri komşumuzdu. Fakat silaha sarılıp IŞİD’e katıldılar. Kimin Ezidi olup olmadığını söylediler. Kasabayı almaları için IŞİD’e yardım ettiler” dedi.
İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesine konuşan Kürt istihbarat kaynakları, Ezidi liderlerin Tel Afer ve Musul’da kadınların satılmak üzere rehin tutuldukları okulların bombalanmasını istediğini öne sürdü.

Yolda doğum yaptı
Sincar Dağı’ndan kaçış sürerken AA muhabirine konuşan, Garip Hasan isimli Ezidi kadın, kaçarken yolda yaptığı doğumun hikayesini anlattı. Bebeğinin üç günlük olduğunu aktaran Hasan, günlerce çıplak ayakla yürümek zorunda kaldığını belirtti. Şartların çok kötü olduğunu söyleyen Hasan, bebeğinin hastalanmasından korktuğunu dile getirdi. Nura Kemal adlı bir başka Ezidi kadın da kucağındaki bebeği göstererek, “Bebeğim iki günlük. Onu yolda doğurdum. Açlıktan çocuğuma süt veremedim. Çünkü saatlerce aç ve susuz kaldık. Şimdi çaresiz bir şekilde bilinmeze doğru gidiyoruz” dedi.
IŞİD’in 2 Ağustos’ta Ezidi Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Sincar’a saldırmasından sonra Irak topraklarında yaşayan yaklaşık 1 milyon Ezidi, yıllardır yaşadıkları toprakları terk ederken, binlerce Ezidi ise, Mekke olarak gördükleri kutsal mekânları Laleş’e sığındı.

Kutsal mekâna sığındılar
DHA’nın haberine göre, her yıl Ezidiler’in hacı olmak için ekim ayında gittikleri Laleş’teki Ezidiler’in kutsal mekanları IŞİD korkusu nedeniyle göç edenleri ağırlarken, bazı Ezidi kadınlar 7 gün kaldıkları Sincar Dağı’nda yaşadıkları dramı anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Ezidiler, terk etmek zorunda oldukları topraklara artık kolay kolay dönmeyeceklerini de söyledi.