Dünya F-35 Yunan bayrağı önünde! Suda'da ABD'yle skandal fotoğraflar

F-35 Yunan bayrağı önünde! Suda'da ABD'yle skandal fotoğraflar

21.07.2022 - 11:39 | Son Güncellenme:

Kalabalık heyet Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne çıkarma yaptı, aralarında ABD Büyükelçisi de vardı. Bol bol F-35 jetlerinin önünde fotoğraf çektirip Türkiye'yi hedef aldılar. Yunan medyası ise, 'Türkler korktu' başlıkları attı.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile kozlarını paylaşan Yunanistan, bir kez daha ABD'nin arkasına saklanıp meydan okudu. Türkiye, Temmuz 2020'de Akdeniz'e savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi gönderdi. Ankara'nın hamlesiyle çaresiz kalan Yunanistan, başta Fransa ve ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Suudi Arabistan'la ortak tatbikatlara girişti.

Haberin Devamı

Atina yönetimi, geride kalan iki yılda silahlanmaya milyarlarca euro harcadı. Yunanistan Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı, Paris ise geçtiğimiz Mart ayında başkent Atina'ya uçak gemisi Charles de Gaulle'ü yolladı.

Gerilimde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD ise, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e açıldı.

Suda'yı Doğu Akdeniz'de kendi üssü haline getiren ABD ordusu, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Girit'teki üste ağırladı. Pompeo, Yunan Başbakan Miçotakis'le birlikte Amerikan uçak gemisi üstünde poz verdi.

Haberin Devamı

2020 yazından itibaren her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD'nin ilgisi, yalnızca Akdeniz'le sınırlı kalmadı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan ortak tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Yunan medyası, ABD'nin Yunanistan'da kalıcı üsler elde ettiğini yazdı.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

F-35'İ RESMEN İSTEDİLER

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Türkiye'ye ayrılan savaş uçaklarının Yunanistan'a verilmesini gündemine almış durumda.

Yunanistan Savunma Bakan Nikos Panagiotopoulos, hafta içinde ABD'nin başkenti Washington'da ağırlandı. Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Llayd Austin ile görüşen Panagiotopoulos, Atina'nın F-35 talebini resmen iletti.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

JETLERİN ÖNÜNDE VERİLEN POZLAR

ABD'nin Türkiye'ye satmaya hazırlandığı F-16 savaş uçaklarını engellemek için Washington'da lobi savaşları yürüten Atina yönetimi, Başkan Joe Biden'ın yeşil ışık yakmasına öfkeli. Yunan asıllı siyasetçilerin ağırlıkta olduğu bir grup, Temsilciler Meclisi'nde geçen hafta Türkiye'ye F-16 sevkiyatını zorlaştıran bir tasarı geçirdi.

Mayıs ayından itibaren tansiyonun düşmediği Ege Denizi'nde son provokasyon, yine beklendiği gibi Girit'teki Suda Üssü'nde gerçekleşti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalia, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Hava Kuvvetleri Komutanı Themistoklis Bourolias ve ABD'nin yeni Atina büyükelçisi George Tsounis Girit Adası'na çıkarma yaptı.

Haberin Devamı

Kalabalık heyet Suda'daki 115'inci Hava Üssü ile Marathi Deniz Üssü'nü ziyaret etti, Yunanistan ve ABD savaş uçaklarının birlikte havalandığı 'Poseidon'un Öfkesi-22' tatbikatını izledi. Dendias, Hardalia, Floros, Bourolias ve Tsounis, Suda'ya getirilen Amerikan F-35 savaş uçaklarının önünde birçok poz da verdi.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

NATO HESABI YAYINLADI

Dahası Yunan pilotların F-35 jetlerini kullandığı fotoğraflar Amerikan ordusunun NATO hesabı tarafından paylaşıldı.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

TÜRKİYE'NİN ADINI ANMADI

Yunan medyasına konuşan Dışişleri Bakanı Dendias, ABD büyükelçisi Tsounis ile açık bir mesaj vermek için Hanya'ya geldiklerini söyledi:

"ABD ve Yunanistan yayılmacılığa karşı omuz omuza durmaktadır. ABD ile Yunanistan, ulusal egemenliğe ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü tehdidin karşısındadır. İki ülkenin savaş uçaklarının yanı sıra askerleri de Doğu Akdeniz'de son birkaç gündür uluslararası hukukun korunması için birlikte duruyorlar."

Haberin Devamı

Nikos Dendias, tatbikatın demokrasi, istikrar, güvenlik ve toprak bütünlüğünü koruma göstergesi olduğunu savunup tekrar tekrar altını çizdi.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

ABD BÜYÜKELÇİSİ: AVRUPA'DA YALNIZCA SEKİZ ÜLKEDE VAR

Atina ve Washington arasındaki askeri işbirliğinin bu denli yüksek olmasından mutluluk duyduğunu belirten ABD Büyükelçisi Tsounis ise, Yunanistan'a F-35 tedarik edilmesini 'çok önemli' ifadesiyle tanımladı:

"Avrupa'da yalnızca sekiz ülkede F-35 savaş uçakları var. F-35'lerin caydırıcılığını göreceksiniz. Ayrıca, Yunanistan ile ABD ve diğer NATO müttefikleri arasında daha büyük müşterek çalışmayı hayata geçirdiğini göreceksiniz. ABD Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenliği destekliyor, bunu çok çok çok açık şekilde belirtmek istiyorum."

CNN Yunanistan, 'F-35'ler Suda'da' başlığıyla duyurduğu haberinde Girit Adası'ndaki üssün gelecekte F-35 jetlerine ev sahipliği yapacağını aktardı.

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

TO VIMA: TÜRKLER KORKTU

Yunan To Vima gazetesi, Yunanistan'ın silahlanma programının Türkleri korkuttuğunu yazdı. Türk medyasında hemen harekete geçilmesi gerektiği yönünde analizler olduğunu ileri süren To Vima, özellikle ABD'den gelen F-16 haberinin ardından Türkiye'de endişelerin arttığını savundu.

Haberin Devamı

F-35 Yunan bayrağı önünde Sudada ABDyle skandal fotoğraflar

BİR DÖNÜM NOKTASI: WASHINGTON ZİYARETİ

Yunanistan-ABD ilişkileri geride bıraktığımız Mayıs ayında bir kez daha Ankara-Atina hattında gerilimi zirveye çıkardı. Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.

Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.

Miçotakis, ABD Kongresi'nde Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."

Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi.

Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.