Dünya ‘Facebook demokrasiye büyük zarar veriyor!’

‘Facebook demokrasiye büyük zarar veriyor!’

07.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski Facebook çalışanı Haugen, ABD Senatosu’nda, Facebook’un çocuklara zarar verdiğini, ayrımları keskinleştirdiğini ve demokrasiyi zayıflattığını söyledi. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise iddiaları reddetti

‘Facebook demokrasiye  büyük zarar veriyor’

Dünyanın en popüler sosyal medya sitesi Facebook, ABD’de yoğun eleştirilerin hedefinde. Kısa süre önce şirket aleyhine muhbirlik yaparak kamuoyu önüne çıkan eski Facebook yöneticisi Frances Haugen, şirketin bazı yöntemleriyle ilgili olarak ABD Senatosu’nun Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Alt Komitesi’nde düzenlenen oturuma katıldı. Haugen burada oldukça dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Facebook’un, yüksek kardan vazgeçmemek için özellikle çocuk ve gençlerin bağımlı olduğu özelliklerini ve bu kesimlere zarar veren birçok uygulamasını bilerek düzenlemediğini savunan Haugen konuyla ilgili araştırma sonuçlarını da kamuoyundan sakladığını savundu. “Bizi birbirimize bağlayan bir sosyal medyaya, demokrasimize zarar vermeden, çocuklarımızı tehlikeye atmadan ve dünya genelinde etnik şiddete yol açmadan da sahip olabiliriz” diyen Haugen, Facebook’un birçok tercihiyle hem ABD’de hem de dünya genelinde demokrasiye zarar verdiğini ve ayrımcılığı körüklediğini ileri sürdü.

“Facebook’un regüle edilmesi için Kongre’nin harekete geçmesi lazım. Şirket, karını kamu güvenliğine tercih ediyor” diyen Haugen, Kongre’nin adım atmaması halinde sosyal medya şirketlerinin, sorumluluk almadan sadece yüksek karlar elde etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile aynı üniversiteden mezun olan veri bilimcisi 37 yaşındaki Haugen, CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” programında, şirketin kendi iç raporlarını “Wall Street Journal”a (WSJ) ve federal birimlere kendisinin sızdırdığını açıklamıştı. WSJ, eylül ayı ortasında yayımladığı haberde, Facebook ürünleri ile çocuk ve gençlerin zihin sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşmış, Facebook’un şirket içinden sızan raporlardaki bulgular tartışmalara neden olmuştu. Son dönemde Facebook’a yönelik eleştiriler ve daha fazla düzenlemeye tabi tutulması gerektiğine yönelik çağrılar artıyor.

Zuckerberg’den yanıt: Her yerde böyle değil

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Senato’da ifade veren ve şirketin çok sayıda belgesini ifşa eden eski çalışan Frances Haugen’in iddialarına yanıt verdi. Zuckerberg, Facebook’ta yayınlanan ve çalışanlara gönderilen bir mesajla, platformun toplumu kutuplaştırdığı yönündeki iddiaları reddetti, “Sosyal medya toplumu kutuplaştırıyorsa, neden ABD’de kutuplaşma artarken sosyal medyanın daha aktif kullanıldığı ülkelerde artmıyor?” sorusunu yöneltti.