Dünya Filmleri aratmayan yöntem! Çalınan arabasını polisten önce buldu

Filmleri aratmayan yöntem! Çalınan arabasını polisten önce buldu

26.05.2022 - 11:40 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinin otomotiv sektörünü sekteye uğratması, otomobil hırsızlığında ciddi bir artışa neden olmuş durumda. İngiltere'de aracı çalınan kadın da filmleri aratmayan olaylar yaşadı ve sonunda ise çok ilginç bir yöntemle arabasını polisten önce buldu.

Filmleri aratmayan yöntem Çalınan arabasını polisten önce buldu

Kovid-19 pandemisi tüm dünyada tedarik zincirini sekteye uğrattı ve sanayi üretimini durma noktasına getirdi. Otomotiv endüstrisi de salgının ciddi etkilediği sektörlerin başında geliyor. Üretimin durmasıyla birlikte dünya genelinde hissedilir hale gelen yedek parça sıkıntısı otomobil hırsızlığını da artırmış durumda. İngiltere’de yaşanan bir otomobil hırsızlığı ve sonrasında yaşananlar ise polisiye filmleri aratmayacak cinsten. Londra’da yaşayan Jo Coombs için sıradan bir gündü. Gün içinde halledeceği işler için hazırlık yapan kadın dışarı çıktığında hiç tahmin etmeyeceği bir durumla karşılaştı. Bir gece önce evinin önüne park ettiği lüks cipi bıraktığı yerde değildi! Telaşa kapılan talihsiz kadın hızlıca polisi aradı ve durum hakkında bilgi verdi. Polisle yaptığı görüşmenin ardından Coombs’un aklına muhteşem bir fikir geldi.

Haberin Devamı

Filmleri aratmayan yöntem Çalınan arabasını polisten önce buldu

AKILLI TELEFONLA ARACININ İZİNİ SÜRDÜ

Jo Coombs, sahip olduğu sigorta poliçesinin aracın her ay ne kadar yol gittiğini hesaplamak için kullandığı bir GPS sistemine sahip olduğunu hatırladı. Eğer planı düşündüğü gibi işlerse akıllı telefonu üzerinden GPS takip sistemini kullanarak aracının nerede olduğunu anlık olarak görebilecekti. Hemen telefonuna sarılan kadının yaptığı plan kusursuz çalıştı ve bu noktadan sonra hırsızlar ve Jo Coombs arasında filmleri aratmayan bir takip başladı. Coombs’un yaptığı tek şey ise akıllı telefonundan GPS takip sisteminin ara yüzüne erişmek ve aracını takip etmek oldu.

Filmleri aratmayan yöntem Çalınan arabasını polisten önce buldu

Coombs, arabasını takip ettiği sırada yaşananlara ilgili, "Arabamın sabah saat 04.34’te çalındığını ve yaklaşık bir buçuk kilometre ötede hareket halinde olduğunu gördüm. Sonra 40 dakika boyunca park halinde kaldı. Bunun ardından yaklaşık bir buçuk kilometre daha gitti. Sonunda yaklaşık 3 kilometre ötede park edildi ve sonra bir daha hareket etmedi" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Arabasının yerini telefonu sayesinde tespit eden kadın tekrar hızlıca polisi aradı ve aracının yerini bulduğunu söyleyerek yardım istedi.

"Arabamın yerini tespit edince hızlıca tekrar polisi aradım. Polis bana arabamı park halinde bulunduğu yerden almamı söyledi. Ben polisin gideceğini düşünmüştüm ama onları beklersem hırsızlar o arada arabamı daha uzak bir yere götürebilirdi ve bu da büyük bir zaman kaybı olurdu. Ayrıca arabamı tekrar bulamayabilirdim."

Aracını geri almak için giden Jo Coombs park halindeki aracını bulduğunda büyük bir şaşkınlık yaşadı. Hırsızlar, Coombs’un otomobilini çaldıktan sonra aracın plakasını hızlıca değiştirmişti. Coombs, karşısında duran aracın farklı bir plakaya sahip olduğunu gördü ama telefonundaki GPS takip sistemi karşısında duran aracın kendisine ait olduğunu söylüyordu. Arabasını hırsızların elinden kendi imkanlarıyla kurtaran kadın, önemli bir ders aldığını söyledi. Arabasını artık sokağa park etmeyen Coombs’un yaptığı ilk iş ise gidip direksiyon kilidi satın almak oldu.

OTOMOBİL HIRSIZLIĞINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Sürücü ve Araç Ruhsatlandırma Ajansı (DVLA) verilerine göre, İngiltere’de çalınan araç sayısı 2021 yılında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Polis verilerine göre İngiltere’de 2020 yılında 46 bin 800 aracın çalındığını açıklamıştı. Bu sayı 2021 yılında 48 bin 400 oldu. Polis kaynakları, otomobil hırsızlığındaki artışın sebebinin pandemi döneminde yedek parça üretiminde sıkıntı yaşanması olduğunu ifade etti. Bir yetkili de, “Salgın sebebiyle otomobil parçalarına küresel bir talep var. Özellikle lüks araçlara ait parçalar yüksek fiyatlara satılıyor. Ülke genelinde çalıntı araçlarla dolu olduğunu düşündüğümüz çok sayıda depo ve parçalama atölyesi bulunduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Filmleri aratmayan yöntem Çalınan arabasını polisten önce buldu

Haberin Devamı

Bunun yanında yeni otomobil üretimi ve yedek parça temini konusunda sıkıntı yaşanması sebebiyle de ikinci el araç piyasasında hareketlenme yaşandığı ifade ediliyor. İkinci el otomobil piyasasının yetersiz kalması sonucu ise hırsızların bu alana yöneldiği ve şu an otomobil hırsızları için güzel bir kazanç kapısı olduğu belirtiliyor. Çalınan bazı araçların Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da satışa çıkarıldığını belirten polis kaynakları ise şu detayları paylaştı:

"Şu an İngiltere’nin dört bir yanındaki limanlarda çalıntı araçlarla dolu konteynerler bulunuyor. Polis teşkilatı bunu elinden geldiğince engellemeye çalışıyor. Bu durum geçtiğimiz 2021 yılında da farklı değildi. Pandemi başından bu yana otomobil hırsızlığında ciddi bir artış var. Lüks, orta ve düşük segmentte birçok farklı marka ve model araç tipinde hırsızlık oranları ciddi şekilde arttı."