Dünya Finlandiya'dan Türkiye'ye 'tek başına' üyelik mesajı

Finlandiya'dan Türkiye'ye 'tek başına' üyelik mesajı

30.01.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Haavisto, İsveç'le birlikte NATO'ya katılma umutlarını koruduklarını belirtip Helsinki ve Stockholm'ün güvenliğinin ayrılamayacağını söyledi. Açıklamalara hem Finlandiya hem de İsveç basınında geniş yer verildi.

Finlandiyadan Türkiyeye tek başına üyelik mesajı

İsveç'in başkenti Stockholm'deki skandallar dizisi, iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği önünde büyük bir engele dönüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı açıklamada Ankara'nın Finlandiya'ya yeşil ışık yakabileceği sinyalini verdi ve İsveç'in ise bir şok yaşayacağını söyledi. Erdoğan'ın açıklamaları dünyanın en büyük askeri ittifakına birlikte üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya'nın yanı sıra dünya çapında yankı buldu.

Haberin Devamı

SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, komşuları İsveç'le birlikte NATO'ya aynı anda katılma planlarını koruduklarını açıkladı. En geç Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki tarihi NATO zirvesine kadar ittifaka birlikte üye olmayı umduklarını belirten Fin Dışişleri Bakanı, üyelik tarihine ilişkin Türkiye ya da Macaristan adına karar veremeyeceklerini vurguladı.

Bakan Haavisto, ayrıca Finlandiya ve İsveç'in güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağını da savundu. Finlandiya'dan Helsingin Sanomat gazetesi, televizyonların canlı yayınladığı basın toplantısını 'Haavisto: Finlandiya NATO sürecinde özellikle ilave güvenlik teklif edildiği için sabırlı' başlığıyla sundu.

UTANÇ VERİCİ OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Helsingin Sanomat'taki bir başka haber, 'Başkan Niinistö: Finlandiya, Erdoğan'ın yorumlarının ardından Türkiye ile acil şekilde bağlantıya geçti' başlığıyla verildi.

Haberin Devamı

Gazetede Elina Kervinen imzasıyla yayımlanan analiz yazısının başlığı ise, 'Erdoğan'ın oyunu politikacılar için yüz kızartıcı' oldu. NATO muhabiri Kervinen, Ankara'dan gelen son mesajların Erdoğan'ın söyleminde yeni bir seviye olduğunu belirtip ortaya çıkan tablonun güçlü sinirler gerektirdiği yorumunu yaptı. Kervinen ayrıca, tablonun hem Finlandiya hem de İsveç'teki siyasetçiler için açık şekilde utanç verici olduğunu kaydetti.

MANŞETLERDE YİNE BENZER KONULAR

Ilta-Sanomat gazetesi, 'Haavisto NATO soruları için: Türkiye'nin görüşüne göre, Finlandiya'da ilerleme var" başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Iltalehti gazetesinin manşeti oldukça çarpıcı, 'Haavisto: Türkiye Mayıs ayındaki seçimlerden önce Finlandiya'ya onaylayabilir.'
Hufvudstadsbladet gazetesi ise, Devlet Başkanı Niinistö'nün Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Ankara'nın yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le de iletişime geçtiğini yazdı.

Finlandiyadan Türkiyeye tek başına üyelik mesajı

İsveç'ten Aftonbladet gazetesi Finlandiya'dan gelen açıklamaları 'son dakika' koduyla sayfasına taşıdı, Haavisto'nun basın toplantısını 'Finlandiya'nın çizgisi değişmedi' başlığıyla sundu.

Finlandiyadan Türkiyeye tek başına üyelik mesajı

'Finlandiya'nın Türkiye'ye mesajı: İsveç katılacak' diyen Dagens Nyheter, Finlandiya Devlet Başkanı Niinistö'nün Erdoğan'a açık bir mesaj verdiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Expressen gazetesi, 'Finlandiya: Pes etmiyor-İsveç'le katılmak istiyoruz' başlığını tercih etti.

Finlandiyadan Türkiyeye tek başına üyelik mesajı