Dünya Fransa’da rekabet kızışıyor

Fransa’da rekabet kızışıyor

07.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için rekabet, yavaş yavaş kızışmaya başladı. Başbakan Valls, istifa edip aday olurken, kamuoyu yoklamaları, Fillon’un Le Pen’in hayli önünde olduğunu gösteriyor...

Fransa’da rekabet  kızışıyor

Fransa’da gelecek yıl nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için rekabet giderek kızışıyor. Aday olacağını önceki gün açıklayan Başbakan Manuel Valls, istifasını Cumhurbaşkanı François Hollande’a sunarken, anketlerde Cumhuriyetçilerin adayı François Fillon’un aşırı sağcı Marine Le Pen karşısında önde görünüyor.

Haberin Devamı

Valls, istifasını cumhurbaşkanına sunarken, Hollande da, istifayı kabul etti ve Twitter hesabından “Bernard Cazeneuve’u Başbakan olarak atadım, hükümeti kurma görevi verdim” mesajını paylaştı. Sosyalist Partili Valls, adaylığını açıklarken ülkesinde solun bölünmüş olduğunu, birleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Valls, “Rusya’nın Vladimir Putin’ine, ABD’nin Donald Trump’ına, Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan’ına ve Çin’in Şi Cinping’ine karşı, değerlerine sıkı sıkıya bağlı, bağımsız bir Fransa istiyorum” dedi. François Hollande’ın cumhurbaşkanlığında 31 Mart 2014’ten beri başbakanlığı yürüten Valls’in aday adaylığının önü, Hollande’ın 1 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı yarışına katılmayacağını açıklamasıyla açılmıştı.

Haberin Devamı

Sağ daha güçlü

Valls’in adaylığına rağmen seçimlerde hala aşırı sağ ve merkez sağın adaylarının daha güçlü konumda bulunduğu ifade ediliyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Hollande’ın popülaritesi son aylarda yüzde 10’ların altına düşerken Valls’ın popülaritesi sadece biraz daha yüksek.

Buna karşın aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ve Cumhuriyetçilerin adayı François Fillon’un ciddi destekleri olduğu biliniyor. Fransa’da merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi iki hafta önce yapılan seçimle cumhurbaşkanı adayı olarak eski başbakanlardan Fillon’u belirlemişti. Anketler, yarışın Le Pen ve Fillon arasında geçeceğini gösterirken, uzmanlar ilk turda Le Pen’in kazanma ihtimali olmasına karşın Fransa’nın dinamikleri gereği ikinci turda Fillon’un ipi göğüsleyeceği düşüncesinde.

Son kamuoyu araştırmalarına göre, Fillon’a destek yüzde 32 ile yüzde 26 arasında değişirken, Le Pen’in yüzde 26 ile yüzde 22 arası oy alması bekleniyor. Fransa’da iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimi 23 Nisan ve 7 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Fransa’da rekabet  kızışıyor

‘Kardinal’ lakaplı başbakan

Fransa’da Manuel Valls’in gelecek yılki seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday adayı olup istifa etmesinin ardından, başbakanlığa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve atandı. Cazeneuve, haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar başbakanlık görevini yürütecek. Cazeneuve, geçen yıl başkent Paris’te düzenlenen ve DAEŞ’in üstlendiği saldırılardan bu yana ülkede güvenliğin sağlanması konusunda öncü rol üstlenmişti. İngiliz Reuters ajansına göre, hukuk eğitimi almış olan Cazeneuve, kimi zaman sergilediği “soğuk” tavırlar nedeniyle çalışanları tarafından “Kardinal” lakabıyla anılıyor.