Dünya Gençler ayakta! Fransa’daki olaylar Belçika’ya sıçradı

Gençler ayakta! Fransa’daki olaylar Belçika’ya sıçradı

01.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’da polis kurşunuyla ölen genç nedeniyle başlayan protestolar büyüyerek devam ediyor. Gözaltına alınanların çoğunun 14-18 yaş arasında olması, ülkedeki sosyo-ekonomik sorunları tekrar gündeme getirdi.

Gençler ayakta Fransa’daki olaylar Belçika’ya sıçradı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Fransa’nın başkenti Paris’in Nanterre banliyösünde Afrika kökenli bir gencin, polisçe öldürülmesinin ardından başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen gösteriler büyüyerek sürüyor.

Haberin Devamı

Gösterilerin üçüncü gecesinde başkent Paris, kuzeydeki Lille, güneydeki Marsilya ve diğer kentlerdeki göstericiler kamu binalarını, dükkanları, ATM’leri ve araçları ateşe verdi, bazı mağazaları yağmaladı. Marsilya’daki bir silah mağazasının yağmalandığı ve göstericilerin çok sayıda silah ve mühimmatı aldığı iddia edildi. Paris’in doğu banliyölerinden Clichy-sous-Bois’deki göstericiler ilçe meclis binasının girişini ateşe verdi. Göstericiler ayrıca Nahel isimli gencin öldürüldüğü Nanterre’deki binaların duvarlarına “intikam” yazdı.

BİN KİŞİ GÖZALTINDA

Şiddet olaylarını bastırmaya çalışan güvenlik güçleri de bir kez daha göstericilerle karşı karşıya geldi. Polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, göstericiler ise havai fişeklerle karşılık verdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaşanan şiddet olaylarında 1000 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

Polis ile protestocular arasında çıkan arbedede 20 yaşındaki bir genç hayatını kaybederken, olaylarda yaklaşık 250 polis de yaralandı. Gözaltına alınanların ve eyleme katılanların çoğunun 14-18 yaş arası gençlerden oluşması ise dikkat çekiyor. Bu yaştaki gençlerin durumu, ülkedeki sosyo-ekonomik sorunları da yeniden gündeme getirdi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise, gazetecilerin ülkedeki şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilip edilmeyeceği yönündeki sorusunu, “Şu an bir şey diyemem ama tüm seçenekleri değerlendiriyoruz” diye yanıtladı, bu seçeneklerin Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte inceleneceğini söyledi. Öte yandan olayların Belçika’ya da sıçradığı belirtiliyor. Brüksel’in şehir merkezinde bir aracın yandığı, polisin bölgeyi ablukaya aldığı aktarıldı.

Salı günü Paris’te ‘Dur’ ihtarına uymayan Nahel M. adlı sürücü, polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiş, genci vuran polis memuru gözaltına alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı. Gencin ailesinden özür dileyen polis, kasten adam öldürmekle suçlanmıştı. 

Gençler ayakta Fransa’daki olaylar Belçika’ya sıçradı

Macron: Çocukları evde tutun!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, eylemci gençlerin ailelerine seslendi. Eylemlere katılanların ne kadar genç olduğuna dikkat çeken Macron, ailelerin, çocukları olaylardan, ayrıca Snapchat ve Tiktok gibi bazı sosyal paylaşım sitelerinden uzak tutmaları gerektiğini ifade etti. Macron, ayrıca genç ölümünün kabul edilemez şekilde istismar edilmesini kınarken, sosyal medyada yer alan provokatif içeriklerden dert yandı ve bunların kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

BM’den de uyarı geldi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Fransa’da yaşanan şiddet olaylarına değinerek, “Bu, Fransa’nın kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ayrımcılık sorunlarını ciddi bir şekilde ele almasının zamanıdır” dedi.

Barışçıl gösterilerin önemini vurgulayan Shamdasani, yetkililerden, polisin gösterilerde şiddet içeren unsurları ele almak için güç kullanımının meşruluk, gereklilik, ölçülülük, ayrımcılık yapmama, ihtiyatlı olma ve hesap verilebilirlik ilkelerine uygun olduğundan her zaman emin olmalarını istediklerini belirtti.