Dünya Gözler G7 Zirvesi’nde

Gözler G7 Zirvesi’nde

18.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’nın Hiroşima kentinde yarın başlayacak olan G7 Zirvesi’nde gündem maddeleri Rusya ve Çin olacak. Ayrıca nükleersiz bir dünya için görüşmeler yapılacak.

Gözler G7 Zirvesi’nde

PELİN AYKIN- Dünyanın gözü Japonya’nın Hiroşima kentinde yarın başlayacak olan G7 Liderler Zirvesi’ne çevrildi. Zirvenin ana konuları arasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve Çin’in Pasifik’te artan nüfuzu olması bekleniyor. Zirve öncesi basına konuşan Japonya Başbakanı Fumio Kişida, bu iki konuyla ilgili yaptığı açıklamada, statükonun zorla değiştirilmesi girişimlerine karşı G7’nin kuvvetli bir mesaj yayımlayacağını belirtti. Zirvede Rusya ve Çin’e yönelik baskının artırılması yönünde kararlar alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Zirvenin diğer önemli konusu da, nükleersiz bir dünya olacak. Nitekim zirve için Hiroşima kentinin seçilmesi bu yönde atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. G7’nin, nükleer silahsız bir dünya için güçlü bir mesaj vereceğini belirten Kişida, bu yönde daha somut çabalarla ilerleyeceklerini dile getirdi. Kişida, “Bütün nükleer silahsızlanma gayretleri için bir başlangıç noktası olarak, nükleer saldırı gerçeğini duyurabilmek önemli” ifadesini kullandı.

Hiroşima vurgusu

Japonya Dışişleri Bakanlığı, G7’ye davet ettiği ve aralarında Türkiye’den Milliyet’in de yer aldığı 10 ülkeden basın mensubuyla başkent Tokyo’da zirve öncesi toplantı düzenledi. Zirveye dair brifinglerin verildiği toplantıda Hiroşima kentinin zirve için seçilmesinin nükleer savaşa bir adım daha yaklaşıldığı dünyada barışı korumak adına önemli bir mesaj olduğu vurgulandı. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve Bilim ve Nükleer Enerji Bölümü departmanı direktörü Ishıı Hideaki ile Uluslararası Nükleer İşbirliği Bölümü Direktörü Ideta Tsuyoshi, 2022’de yayınlanan “Hiroşima Eylem Planı” ile Tokyo’nun barışı korumak için önemli bir adım attığını söyledi. Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın yayınladığı eylem planında nükleer silahların kullanılmaması ve güvenli bir dünyanın oluşturulması için Japonya’nın uygulamayı planladığı 5 eylemin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, Nisan 2023’te G7 ülkeleri dışişleri bakanları düzeyinde Japonya’da yapılan toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride de nükleer enerjinin güvenli kullanımının öneminin altının çizildiği, nükleer silahları geliştirilmesine yönelik denemelerin ise kınandığı ifade edildi. Hideaki ve Tsuyoshi, Japonya’nın bir atom bombası mağduru olarak bir daha böyle bir trajedinin yaşanmaması için ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için çalıştığını belirterek, diğer ülkelerle işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Öte yandan, 19-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan G7 Zirvesi’ne Japonya’nın yanı sıra Fransa, ABD, Kanada, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin liderileri katılacak. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de zirvede yer alacak. G7 ülkelerinin yanı sıra zirveye misafir statüsünde Avustralya, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Vietnam da davet edildi.

Haberin Devamı

BİDEN PROGRAMINI DEĞİŞTİRDİ

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin temerrüde düşme riski yaşaması nedeniyle programında değişikliğe gitti. Bu konuda ülkede görüşmeler yapması beklenen Biden, bu görüşmelere odaklanmak amacıyla Asya turu kapsamında Papua Yeni Gine ve Avustralya’ya yapacağı ziyareti iptal etti. G7 Zirvesi için Japonya’ya gitmeden önce Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy başta olmak üzere Senato’daki grup liderleri ile bir araya geldi. Toplantıya katılan liderlerin çoğunun görüş birliğinde olduğunu belirten Biden “Temerrüt bir seçenek değil. Ekonomimiz resesyona girer” uyarısı yaptı. McCarthy ise “Hafta sonuna kadar bir anlaşma yapmak mümkün. Bir anlaşmaya varmak o kadar da zor değil” değerlendirmesinde bulundu.