Dünya "Güvenilir Denizkızı" bugün D.Akdeniz'de

"Güvenilir Denizkızı" bugün D.Akdeniz'de

05.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Güvenilir Denizkızı" bugün D.Akdeniz'de

Güvenilir Denizkızı bugün D.Akdenizde

TÜRKİYE, İsrail ve ABD'nin katılımıyla, Doğu Akdeniz'in uluslararası suları ile havasahasında gerçekleştirilecek "Reliant Mermaid" (Güvenilir Denizkızı) tatbikatı, bugün başlıyor. Türkiye'nin, Ramazan ayında İsrail ile ortak tatbikat gerçekleştirmesi, Arap ülkelerinin yoğun tepkisine neden oluyor.
Katılımcı ülkeler arasında arama ve kurtarma harekatının gerektirdiği koordiniye sağlamaya dönük, "barışçıl, insani arama-kurtarma" amaçlı ortak tatbikata, Türkiye'den Yavuz ve Zafer fırkateynleri ile bir helikopter, ABD'den John Rodgers Destroyeri ve bir helikopter, İsrail'den de hücümbot büyüklüğünde Sa'ar tipi iki gemi ve muhtelif tip ve sayıda arama - kurtarma amaçlı hava araçları katılacak.
İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinasyonunda ve Hayfa Limanı'nın 60 - 70 kilometre açığında, 120 kilometre çapındaki bir alanda yapılacak tatbikatla ilgili olarak, bugün Tel Aviv'deki basın merkezinde bir brifing verilecek. Tatbikata katılan gemiler de bugün Hayfa Limanı'ndan demir alacak.
Akdeniz'in uluslararası sularında batmakta olan bir balıkçı teknesinin yardım istemi üzerine, İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinasyonunda üç ülkenin deniz kuvvetlerinin kazazedeleri ve mürettebatı aramak ve kurtarma senaryosunun icra edileceği tatbikatın, 7 Ocak Çarşamba günkü bölümü, basına açık olarak gerçekleştirilecek.
"Reliant Mermaid" tatbikatına, Ürdün "gözlemci" sıfatıyla katılırken, Mısır'ın ise İslam ülkelerinin tepkileri nedeniyle tatbikata katılmayacağı öğrenildi.
Basının yoğun ilgi gösterdiği tatbikatı izlemek üzere Türkiye'den 36 gazetecinin başvuruda bulunduğu belirtildi.
Türkiye'nin Ramazan ayında İsrail ile ortak tatbikat gerçekleştirmesine Arap ülkelerinden yoğun tepkiler gelirken, Arap medyası da ortak tatbikata geniş yer ayırıyor. Arap dünyasının Türkiye'ye yönelik tepkisinin daha da artması bekleniyor.

Yazarlar