Dünya Hamas tutuklu mensuplarının serbest bırakılması için harekete geçti

Hamas tutuklu mensuplarının serbest bırakılması için harekete geçti

24.10.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Hamas Hareketi, Suudi Arabistan ve Libya'daki tutuklu mensuplarının serbest bırakılması için uluslararası çabalarını yoğunlaştırdı

Hamas tutuklu mensuplarının serbest bırakılması için harekete geçti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Heniyye, söz konusu iki ülkedeki tutukluların salıverilmesi için  Birleşmiş Milletler (BM) ve bölge ülkeleriyle temasa geçti.

Haberin Devamı

Heniyye'nin, bazı aracılar vasıtasıyla Mısır, Katar, Türkiye ve  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile iletişime geçtiği, ayrıca BM Genel Sekreteri  Antonio Guterres'e de tutuklular hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

Açıklamada Hamas liderinin, yurt dışındaki tutukluların serbest  bırakılmasını talep ettiği belirtilirken, bazı ülkelerden sorunun çözülmesi için  çaba sarf etme yönünde olumlu sözler aldığı kaydedildi.

Suudi Arabistan güvenlik güçleri, 2019 yılında Cidde'de yaşayan Hamas  yöneticisi Muhammed el-Hudari ve oğlu Hani'nin de aralarında olduğu onlarca  Filistinliyi gözaltına almıştı.

Suudi Arabistan Ceza Mahkemesi, 8 Ağustos'ta yaklaşık iki yıldır  tutuklu bulunan Hamas'ın ülkedeki eski temsilcisi Muhammed el-Hudari'nin (83) 15  yıl, oğlu Hani'nin 3 yıl hapsine hükmetmişti.

Haberin Devamı

Mahkeme, Ürdünlü ve Filistinli 69 kişinin yargılandığı davada  sanıklara 22 yıla varan çeşitli hapis cezaları vermişti. Söz konusu kişilerin  kimlikleri hakkında ise bilgi verilmemişti.

Heniyye başta olmak üzere diğer yetkililer daha önce yaptıkları  açıklamalarda, söz konusu Filistinlilerin, "Hamas Hareketiyle ilişkilerinden  dolayı ve İsrail'e karşı Filistin halkının meşru mücadelesini destekledikleri"  gerekçesiyle gözaltına alındıklarını belirtmişti.

Libya'da da "ülkede yabancı örgüt kurma" gibi çeşitli suçlamalarla  Hamas mensubu bazı yetkililer hakkında Şubat 2019'da 17 yıldan 22 yıla varan  hapis cezaları verilmişti.