Dünya Bilim insanlarından yeni çalışma: Her ‘varyant’a etkili aşı yolda

Bilim insanlarından yeni çalışma: Her ‘varyant’a etkili aşı yolda

18.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCR) bilim insanları, insanlarda hastalığa neden olan herhangi bir virüsün tüm varyantalarına karşı etkili olabilecek aşı çalışması yapıyor.

Bilim insanlarından yeni çalışma: Her ‘varyant’a etkili aşı yolda

Virüslerin her varyantına karşı savaşabilecek RNA bazlı aşının, dünya çapında bu konudaki mevcut uygulamayı değiştirebileceği bildirildi. Geleneksel aşılar, yıllık güncellemelerle ve yeniden formülasyonlar gerektiren grip, Kovid-19 gibi en yaygın virüs türlerini öngörmek üzere tasarlanıyor.

Haberin Devamı

UCR’nin çalışmalarını devam ettirdiği RNA bazlı aşı ise tüm suşlarda viral genomun ortak bir bileşenini hedef alarak birden fazla versiyona olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerine ‘suş’ deniliyor. Ekipten virolog Rong Hai, “Bu aşı çalışmamızın en önemli özelliği, geniş kapsamlı olması. Bir virüsün herhangi bir türünün her miktarına karşı geniş ölçüde uygulanabilecek. Bilim dünyasının peşinde olduğu evrensel aşı bu olabilir” dedi.

RNA FARKI

Bağışıklık tepkisini tetiklemek için genellikle ölü veya zayıflatılmış bir virüs içeren geleneksel aşıların aksine, söz konusu yeni aşıda canlı ve değiştirilmiş bir virüs kullanıldığı bildirildi. Uzmanlar, “Yeni aşı adayında küçük, susturucu RNA molekülleri kullanılıyor ve bu da onu bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde kullanma imkanı sağlıyor” dedi.