Dünya Heyetler arası görüşme bugün

Heyetler arası görüşme bugün

28.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün Cenevre’deki program ikili görüşmelerle geçerken, bugün, sabah saatlerinden itibaren tarafları yoğun bir program bekliyor. Açılış konuşmasını Guterres’in yapacağı programda, Ersin Tatar ve Nikos Anastasiadis ile garantör üç ülkenin dışişleri bakanları söz alacak. Konuşmaların ardından Guterres, sırasıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüşecek.

Heyetler arası görüşme bugün

ECEM TOPLAR Ankara -  Bugün, tarafların bir araya geleceği gün olması dolayısıyla da ayrı bir önem taşıyor. Taraflar, ilk kez yüz yüze tezlerini ortaya koyacak. Türk tarafı, 53 yıldır federasyon temelli devam eden müzakere sürecinin çözüm ve sonuç getirmediğini, yeni modellerin denenebileceğini ifade ediyor. Türkiye bu çerçevede “iki eşit egemen devlet” teziyle masaya oturacak.

Haberin Devamı

Rum tarafı ise, federasyon teziyle müzakerelere devam edilmesi konusunda ısrarını sürdürüyor. Tarafların ortak zeminde buluşup buluşamayacağının ilk işareti bugünkü heyet toplantısında verilecek. Yarın ise, Guterres’in iki lideri bir araya getirerek üçlü bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Görüşmeler üç günlük planlansa da uzama ihtimalinin olduğu da ifade ediliyor. Katılımcı olmak isteyen Avrupa Birliği (AB) ise, görüşmelerde gözlemci olmayacak, sadece taraflarla ikili görüşmelerde bulunacak.