Dünya Hindistan’dan uzaya astronot

Hindistan’dan uzaya astronot

04.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan, geçtiğimiz Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna uzay aracı indirmeyi başaran ilk ülke olmasının ardından uzaya 4 astronot göndereceğini açıkladı.

Hindistan’dan uzaya astronot

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya, ABD ve Çin’in ardından Ay’a insansız araç indiren 4. ülke olan Hindistan, “Gaganyaan” veya “Skycraft” adı verilen yaşanabilir kapsülünü gelecek yıl Dünya yörüngesine fırlatacağını duyurdu. Böylece Hindistan, uzaya mürettebatlı bir misyon gönderen dünyanın 4. ülkesi olacak.

Haberin Devamı

Dördü de subay

Yalnızca ABD, Rusya ve Çin’in uzaya kendi mürettebatlı misyonlarını gönderdiği bilinirken, Hindistan hepsi hava kuvvetleri subayı olan 4 astronot adayını duyurdu. Prashanth Balakrishnan Nair, Ajit Krishnan, Angad Pratap ve Shubhanshu Shukla’nın 4 kişilik mürettebatta yer alacağı belirtildi.

‘Shakti’ gururu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, uzay kapsülü Gaganyaan’ın ülkesi için “tarihi” bir başarı olduğunu söyledi. Modi, “Onlar sadece dört isim değil, onlar 1,4 milyar Hintlinin arzularını uzaya taşıyan dört ‘shakti’dir (Hindu güç tanrıçası)” dedi. Hindistan için türünün ilk örneği olan Gaganyaan’ın tahmini 1 milyar dolarlık bir maliyetle üretildiği belirtildi. Diğer yandan, 40 yıl önce hava kuvvetleri subayı Rakesh Sharma, Sovyet misyonuyla uzaya giden ilk Hintli olmuştu.