Dünya İdlib’de 2.5 ayda 313 kişi öldü

İdlib’de 2.5 ayda 313 kişi öldü

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İdlib’de ateşkes ilan edilmesine rağmen rejim saldırılarını sürdürüyor. Kasım 2019’dan itibaren 100’ü çocuk, 313 sivil öldü. 382 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

İdlib’de 2.5 ayda 313 kişi öldü

 

İdlib’de Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle ateşkes ilan edilmesine rağmen Esad rejimi, İran destekli terörist gruplar ile Rusya’nın hava desteğiyle saldırılarını sürdürüyor. Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü’nden alınan bilgiye göre, Kasım 2019’un başından itibaren İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde yaklaşık 67 bin 104 aileden oluşan 382 bin 466 sivil göç etmek zorunda kaldı. Aynı süre içerisinde 100’ü çocuk, 313 sivil öldü, 1843 sivil yaralandı. Ayrıca, 48 cami, 3 Sivil Savunma merkezi, 1 ambulans ve 9 sağlık ekibi, 15 sağlık tesisi, 11 çadır kent, 8 su santrali, 51 okul ve 14 pazar yeri hedef alındı. Saldırılarda 322 milyon dolarlık maddi hasar oluştu.

Haberin Devamı

Esad rejimi tarafından önceki gün İdlib kent merkezinde pazar yeri ve sanayi bölgesi ile Eriha kasabasına düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 19’a ulaştı, 60’ı aşkın sivil de yaralandı. Enkaz altında kalan yaralılardan bazıları, bölgede sivil savunma görevi yapan Beyaz Baretliler tarafından kurtarıldı.

Esad rejimi, İran destekli terörist gruplar ile Rusya’nın hava desteğiyle dün sabah erken saatlerde de İdlib’in doğusuna operasyon başlattı. 

1.3 milyon göç etti

Çatışmalar sonucu 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivil göç etti. Bombardımanlarda bin 600’den fazla sivil, can verdi. Yerinden edilen sivillerin bir kısmı da Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgelerine gidiyor. Cebel ez-Zeviye bölgesinde de göçler başlarken, saldırıların yeniden şiddetlenmesi halinde 250 bin sivilin daha yerinden edilmesinden endişe ediliyor. 

Haberin Devamı

İdlib’deki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması nedeniyle binlerce sivil, sığınacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

Yardımlar Türkiye ve BM’den

Türkiye’den bir çok sivil toplum kuruluşu ve yardım derneği Türkiye sınırına sığınan binlerce kişiye yardım ulaştırmaya çalışıyor. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, İdlib’deki savaş mağdurlarına son 3 ayda 450 ton insani yardım gönderdiklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yardımlarını taşıyan 21 TIR da, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptı.

AB: Endişe verici

Avrupa Birliği (AB), Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib  iline yönelik Beşar Esad rejimi ve Rusya’nın saldırılarının devam ettiğine  dikkati çekerek, durumun çok endişe verici olduğunu belirtti. AB Sözcüsü  Peter Stano “Beşar Esad rejimi ve Rusya’nın ayrım yapmaksızın süren saldırıları daha fazla can kaybına yol açıyor” dedi. -AA

‘Saldırılar son bulsun’

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, rejim ve destekçilerinin İdlib’e saldırılarının son bulması ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

En az 15 kez ateşkes

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib bölgesinde 9 Ocak’ta 14.00’ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını ileri sürmüştü. Ancak rejim ve İran destekli terörist gruplar, kara saldırılarına devam etmişti. Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik Türkiye ile Rusya arasında bugüne kadar en az 15 defa ateşkes anlaşması yapılmasına rağmen rejim saldırılarını sürdürdü.

BM: YPG çocukları kullanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki çocukların durumuna ilişkin, “Çocuklarımın Hayallerini Sildiler: Suriye’de Çocuk Hakları” adlı raporunu yayımladı. Raporda, YPG teröristlerinin çocuklara yönelik uygulamalarından endişe duyulduğu belirtilerek, teröristlerin çocukları savaşçı olarak kullandığına dair yeni bulgular paylaşıldı. - AA