Dünya İkinci gün zorlu geçti

İkinci gün zorlu geçti

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

G7 zirvesinin ikinci gününde liderler başbaşa görüşmeler gerçekleştirirken, gündemde İngiltere ile AB arasındaki sorunlar ve Çin’in etkisi gibi konular vardı

İkinci gün zorlu geçti

İngiltere’nin Cornwall kentinde devam eden G7 zirvesinin ikinci gününde liderler başbaşa görüşmeler gerçekleştirirken, gündemde İngiltere ile AB arasındaki sorunlar ve Çin’in etkisi gibi konular vardı.

Haberin Devamı

Özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB liderleri arasında yapılan görüşmeler zorlu geçiyor. Johnson dün, AB liderleriyle, AB ile İngiltere arasında soruna yol açan Brexit Anlaşması’nın parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nün uygulanmasıyla ilgili sorunu ele aldı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Johnson’ın, G7 Zirvesi kapsamında, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile Kuzey İrlanda Protokolü’nün uygulanmasıyla ilgili anlaşmazlığı görüştüğü belirtildi. Johnson, AB’nin Kuzey İrlanda konusunu ‘yanlış anladığını’ ifade etti. AB yetkilileri, Birlik’in bu konuda tamamen birleşmiş olduğunu ifade ederken, Johnson ise ülkesinin toprak bütünlüğünü korumak için herşeyi yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çin’e karşı birlik

Dün ABD Başkanı Joe Biden’ın temasları da önemli yer tuttu. Biden’ın özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile samimi bir havada geçen görüşmesi dikkat çekti. Macron ile Biden arasında, Trump döneminden oldukça farklı biçimde bir dostluk olduğu görüldü.

Biden’ın, G7 zirvesinde yapılacak görüşmelerde, liderlere Çin’in artan nüfuz siyasetine karşı birlikte hareket etme çağrısı yapacağı belirtiliyor. Çin’in Modern İpek Yolu girişimi olarak da nitelenen “Bir Kuşak, Bir Yol” adlı dev ticaret ve altyapı projesi ABD’nin uzun süredir tepkisini çekiyor. ABD, Cornwall’daki G7 zirvesinde, Çin’in bu nüfuz siyasetine karşı, Batılı devletlerin bir karşı ittifak oluşturmasını isteyecek. Biden, küresel tedarik zincirinin Çin’deki çalışma şartlarının yarattığı gölgeden kurtarılması çağrısı da yapacak.

Nitekim dün yapılan açıklamalarda, liderlerin Çin’in etkisini azaltmak için düşük ve orta gelirli ülkelere bir destek planı sağlanmasında mutabakata varıldığı belirtildi.