Dünya İlham Aliyev: Yeni bir savaş çıkarsa müsebbibi Fransa'dır

İlham Aliyev: Yeni bir savaş çıkarsa müsebbibi Fransa'dır

09.10.2023 - 09:09 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'le görüşen Aliyev, Fransa'nın Azerbaycan'a silah teçhizatı desteğini eleştirdi.

İlham Aliyev: Yeni bir savaş çıkarsa müsebbibi Fransadır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın Ermenistan'a silah vermesinin barışa değil yeni bir çatışmaya hizmet eden bir yaklaşım olduğunu belirterek, bölgede yeni çatışma yaşanırsa bunun müsebbibinin Fransa olacağını bildirdi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'le telefon görüşmesi yapan Aliyev, AB, Fransa, Almanya ve Ermenistan liderlerinin İspanya'nın Granada kentinde 5 Ekim'de gerçekleştirdikleri toplantının ardından yayımladıkları bildiride toplantıya katılmamasına rağmen ülkesinin adının da kaydedilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Aliyev, "Fransa'nın, Ermenistan'a silah vermesi barışa değil yeni bir çatışmaya hizmet eden bir yaklaşımdır ve bölgede yeni çatışma yaşanırsa bunun müsebbibi Fransa olacaktır." ifadesini kullandı. Avrupa Parlamentosunun, Azerbaycan aleyhine "şovenist" bir bildiri kabul ettiğini belirten Aliyev, orada belirtilen görüşleri onaylamadıklarını, bu bildirinin de bölgenin barış ve istikrarına hizmet etmeyeceğini vurguladı.

AVRUPA PARLAMENTOSU KINAMIŞTI

Avrupa Parlamentosu, Dağlık Karabağ'a düzenlediği yıldırım operasyonu nedeniyle Azerbaycan'ı; krizi ele alma biçimi nedeniyle de Avrupa Birliği'ni kınayan bir karar almıştı. 491 milletvekilinin lehte, dokuzunun aleyhte oy kullandığı ve 36'sının çekimser kaldığı önergede "İnsan haklarının ve uluslararası hukukun ağır ihlali" ve "haksız askeri saldırıya" vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Milletvekilleri, AB ve üye ülkelere birliğin Azerbaycan'la bağlarını acilen yeniden değerlendirme çağrısında bulundu ve “Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik askeri saldırı veya Ermenistan'ın anayasal düzenine ve demokratik kurumlarına karşı saldırı durumunda Azerbaycan'dan AB'ye tüm petrol ve gaz ithalatının askıya alınması” yönünde baskı yaptı.