Dünya İlk Apple rekor fiyata satıldı

İlk Apple rekor fiyata satıldı

11.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk kişisel bilgisayarlar arasında bulunan ve hâlâ çalışır durumda olan bir Apple-1, ilk satış fiyatından neredeyse 600 kat daha fazlaya alıcı buldu...

İlk Apple rekor fiyata satıldı

Teknoloji devi Apple’ın 1976’da piyasaya çıkan ilk bilgisayarı olan Apple-1, ABD’de John Moran Müzayede Evi tarafından 400 bin dolara (3.9 milyon lira) satıldı. Apple’ın kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs’un 1976’da tasarladığı bilgisayarın dünyada hâlâ çalışır durumda olan 20 Apple-1’den biri.

Haberin Devamı

Ahşap kasa

Nadir bulunan Hawai koa ahşap kasaya sahip bilgisayarın, “NTI” anakart, Panasonic video monitörü, klavyesinin yanı sıra iki kasetlik kullanım kılavuzu ve Apple yazılımını da içerdiği ifade edildi. Söz konusu bilgisayarın şu ana kadar sadece iki sahibinin olduğunu belirten müzayede evi, bir üniversite profesörünün makineyi 650 dolara öğrencisine sattığını söyledi. Apple-1 uzmanı Corey Cohen “Los Angeles Times” gazetesine verdiği demeçte, “Bu, eski elektronik ve bilgisayar teknolojisi koleksiyoncuları için bir tür kutsal kase” açıklamasında bulundu.

Garajda üretildi

Wozniak ve Ronald Wayne ile Apple’ı 1 Nisan 1976’da Kaliforniya’da evinin garajında kuran Jobs, Apple-1 üretimini finanse etmek için VW Microbus aracını satmak zorunda kalmıştı. Wozniak ise üretim için “HP-65” hesap makinesini 500 dolara satmıştı. Sadece 200 adet üretilen Apple-1, Wozniak’ın tekrar eden sayıları sevmesi nedeniyle 666.66 dolardan satışa çıkmıştı.