18.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 7 Haziran’da onaylanarak tartışmalara neden olan Alzheimer’ın tedavisi için geliştirilen Aduhelm isimli ilaç ile ilgili tarihi bir an gerçekleşti. İlaç, klinik deneyler dışında ilk kez Rhode Island’da yaşayan 70 yaşındaki Marc Archambault adlı bir kişi üzerinde denendi. Archambault, 18 yıl aradan sonra onaylanan ilk Alzheimer ilacını alan kişi olurken yetkililer ilacın her ay intravenöz (koldaki toplar damardan enjeksiyon) yoldan verileceğini belirtti.
Rhode Island, Providence’da Butler Hastanesi’nin Hafıza ve Yaşlanma Programı bölümünde gerçekleşen işlem sonrası Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, “Tedavide yeni bir dönem açıyoruz” dedi. Salloway, Butler Hastanesi programında, aylık intravenöz infüzyon olarak verilen ilaca aday olabilecek yaklaşık 100 hasta olduğunu sözlerine ekledi. Salloway, “Umarım klinisyenler, klinik deney kılavuzlarına uyacaklardır, çünkü ileri derece Alzheimer hastaları için gerçekten herhangi bir kanıtımız yok” dedi.
Yaklaşık 60 bin dolara mal olması beklenen bu tedavi ile ilgili yüksek fiyat eleştirileri de bulunurken, geçen günlerde FDA’ya tavsiyede bulunan bir paneldeki üç bilim insanı, ilacın onaylanmasının ardından istifa etti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2019’da ABD’de Alzheimer’dan 120 binden fazla can kaybı gerçekleştiğini açıklamış, bu sayının on yıl öncesine göre yüzde 50’den fazla artış anlamına geldiğinin altını çizmişti.