Dünya İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi! Zelenskiy: 'Emirlerimi tartışmam'

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi! Zelenskiy: 'Emirlerimi tartışmam'

02.04.2022 - 13:53 | Son Güncellenme:

Ukrayna lideri Zelensky'nin 'işgalciler Batı'dan çekiliyor' açıklaması yaptığı sıralarda İngiliz yapımı bir füze ilk kullanımında bir Rus helikopterini düşürdü. Ukrayna helikopterlerinin Rus topraklarında saldırı gerçekleştirdiği iddialarına ilişkin Zelenskiy'den açıklama geldi. Rus askerlerin radyasyona yakalanıp hastalandığı da gelen haberler arasında.

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi Zelenskiy: Emirlerimi tartışmam

Ukrayna güçlerinin İngiltere'den aldığı füze sisteminin bir Rus helikopterini vurduğu görüntüler yayınlandı. Starstreak adlı sistem, alçaktan uçan düşman jetlerini düşürmek ve helikopterlere saldırmak için ses hızının üç katından fazla hızla hareket eden bir lazer güdümlü füze. İngiltere, Ukrayna birliklerine yüksek hızlı hava savunma füzelerinin kullanımı konusunda eğitim veriyor, bunun yanı sıra vücut zırhı, kask ve savaş botları da sağlıyor.

Haberin Devamı

KUYRUĞU İKİYE BÖLÜNDÜ

Başbakan Boris Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya 6 bin füzelik yeni bir paket de dahil olmak üzere daha fazla savunma desteği sağlayacağını birçok kez vurguladı. Luhansk bölgesinde portatif füze tarafından havada vurulan Rus Mi-28N helikopteri kuyruğu ikiye bölünerek yere çakıldı.

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi Zelenskiy: Emirlerimi tartışmam

İLK SEFERDE VURDU, SIRADA ABD TANKLARI VAR

İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak The Times'a verdiği demeçte, Starstreak füzesinin savaştaki ilk kullanımında başarılı olduğunu söyledi. Bu sıralarda Zelenskiy de Rus birliklerinin Ukrayna'nın kuzey bölgesinden çekildiğini iddia etti. “İşgalciler ülkemizin kuzeyindeki güçlerini çekiyor” diyen Ukrayna lideri, "Geri çekilme yavaş ama fark edilir seviyede" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'RUSYA'NIN HAYATİ SİLAHLARI TÜKENDİ'

New York Times'ın Cuma günü bir ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre, ABD ayrıca Donbas bölgesindeki savunmasını güçlendirmek için Sovyet yapımı tankları Ukrayna'ya transfer etmek için müttefikleriyle birlikte çalışacak. İsmi açıklanmayan yetkili, Zelensky'nin talep ettiği sevkiyatın yakında başlayacağını söyledi. Yetkili, gazeteye kaç tank gönderileceğini veya hangi ülkelerden geleceğini söylemeyi reddetti. İngiltere savunma kaynakları da dün gece Kremlin güçlerinin hayati silahlarının tükendiğini ve artık stoklarını yenileyemeyeceklerini açıkladı.

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi Zelenskiy: Emirlerimi tartışmam

ZELENSKİY: BAŞKOMUTAN OLARAK VERDİĞİM EMİRLERİ TARTIŞMAYA AÇMAM

Ukrayna ordusunun son günlerde direnişini güçlendirdiği ve sahada bunun sonuçlarını almaya başladığı görülüyor. Nitekim Ukrayna’nın, önceki gece ilk kez Rusya topraklarında bir saldırıya giriştiği ve helikopterlerle Belgorod'daki yakıt deposunu vurduğu ifade ediliyor. Medya ve sosyal medyada yer alan görüntülerde, helikopterlerin depoyu vurdukları ve daha sonra bölgeden uzaklaştıkları görülüyor.

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi Zelenskiy: Emirlerimi tartışmam

İngiltere Savunma Bakanlığı, depoda çıkan bir yangının birkaç petrol tankını tahrip ettiğini söyleyerek başka bir güncelleme yaptı. Zelenskiy, Rus akaryakıt deposuna saldırı emri verip vermediği konusunda yorum yapmayı reddetti. FOX News ile yaptığı röportajda, başkomutan olarak verdiği hiçbir emri tartışmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

HENÜZ DOĞRULANMADI

Bununla birlikte Ukrayna henüz saldırıyı doğrulamadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, saldırıyı ne doğrulayabileceğini ne de yalanlayabileceğini ifade etti. Saldırı ilk olarak Rus vali Vyaçeslav Gladkov tarafından duyurulurken, bu vesileyle Rusya, 24 Şubat'ta askerlerinin Ukrayna'ya girmesinden bu yana ilk kez Ukrayna'yı kendi topraklarına saldırı düzenlemekle suçlamış oldu. Gladkov, helikopterlerin alçak irtifada Rusya'ya girip, sınırın 35 kilometre ötesindeki tesisi vurduklarını ifade etti. Saldırının ardından Kremlin, Ukrayna’nın Rus şehri Belgorod’daki petrol rafinerisine yaptığı saldırının Kiev’le barış görüşmelerini sürdürmek için "rahat koşullar yaratmadığını" söyledi. Peskov, Putin'in saldırıdan bilgilendirildiğini de kaydetti.

İlk kez kullanılan füze Rus helikopterini indirdi Zelenskiy: Emirlerimi tartışmam

NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna’nın bu saldırısıyla, işgal başından bu yana büyük lojistik sıkıntılar yaşayan ve yakıt eksikliği gibi sorunlar yüzünden ilerleyemeyen Rus ordusuna önemli darbe vuruldu. Belgorod, Rusya’nın saldırdığı Harkov ve Sumi gibi kentlere çok yakın ve bu bölgedeki Rus askerlerinin yakıt ihtiyacı buradan sağlanıyordu. Saldırıyla Rusya’nın lojistik sorunları daha da büyüdü.

Haberin Devamı

KİEV’İN ‘TERMİNATÖR’Ü!

Ukrayna’daki savaş, bazı yaratıcı çalışmaları da kuşkusuz beraberinde getiriyor. Nitekim Ukrayna Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde savaş videoları arasından seçtiği ve Rus gemilerinin vuruluşunu gösteren bir görüntüye “Oscar” verirken, başkent Kiev yakınlarında bir kontrol noktasına da bu “Terminatör” heykeli yerleştirilmiş. Kimin yaptığı bilinmiyor ama heykelin yapılışında otomobil parçaları kullanılmış.

‘RUS ASKERLER RADYASYONDAN HASTALANMAYA BAŞLADI!’

Ukrayna devlet atom enerjisi kurumu Energoatom, Rusya’nın ele geçirdiği Çernobil Nükleer Santrali’nden çekildiğini açıklarken, kararın arkasında, Rus askerlerinin radyasyondan etkilenmesi olduğunu iddia etti. “Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santrali’ni terk etti. Santralde yabancı yok” ifadesiyle gelişmeyi duyuran Energoatom, Rusların ayrılırken 24 Şubat’tan beri rehin tuttukları bir grup Ukrayna ulusal muhafızını da götürdüğünü bildirdi. Kuruluş, Rusların girişe yasak bölgedeki ormanda siper kazdığını, “önemli dozlarda” radyasyona maruz kalan pek çok Rus askerinin hastalandığını ve çekilme kararı alındığını duyurdu. Hastalanan askerlerin Belarus'ta tedavi altına alındığı öne sürüldü. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ise bu iddiayı henüz teyit etmediklerini, olayı araştıracaklarını açıkladı.