09.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yeni görevlerde rol alacak astronot adaylarını önceki gün Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıttı. 12 bin aday arasından seçilen 10 kişi arasında en dikkat çeken isim ise Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde doğan ve Türk vatandaşlığına sahip olan Deniz Melissa Burnham (36) oldu. Annesinin adı Şahver, babasının adı Ed olan Burnham, iki yıllık temel astronot eğitimini tamamlayıp NASA'nın uzaydaki görevlerinden birine katılma fırsatı elde ederse, uzaya çıkan ilk Türkiye doğumlu astronot olacak. Annesi Türk, babası ABD'li olan Burnham, asker bir aileye sahip olması nedeniyle Türkiye'nin ardından ABD'nin birçok yerinde ikamet etti. Kaliforniya Üniversitesi'nde kimya mühendisliği bölümünü bitiren Burnham, ardından makine mühendisliğinde yüksek lisans yaptı.
PARLAK BİR KARİYER
"Deployable Autonomy Technologies" grubunun bir parçası olarak NASA Ames Araştırma Merkezi'nde staj yapan, enerji sektöründe 10 yıllık tecrübeye sahip Burnham, ABD Deniz Kuvvetleri’nde de teğmen olarak görev yaptı. Kanada, Ohio, Teksas ve Alaska'da yerinde sondaj projelerini ve emisyon azaltma stratejilerini yönetti. Kariyerine Alaska'daki Prudhoe Körfezi'nde uzak bir petrol sondaj kulesinde saha mühendisi olarak başlayan Burnham, baş saha mühendisi olarak, Kuzey Kutbu boyunca sondaj operasyonları sırasında ölçüm ve kayıt işlemlerinden sorumluydu. Helikopter ve sabit kanatlı hava araçlarını kullanabilen Burnham, paramotor ve yamaç paraşütü de uçurabiliyor. Burnham'ın annesiyle babası ABD Hava Kuvvetleri'nden albay rütbesiyle emekli olmuş. Babasını kaybeden astronot adayı, şimdi nişanlısıyla ABD'nin Alaska eyaletinde yaşıyor.
EĞİTİMDEN SONRA AY’A GİDEBİLİR
NASA’nın 2 yıl sürecek astronot eğitimi gelecek ay başlayacak. Aralarında Deniz Burnham’ın da bulunduğu 4 kadın ve 6 erkekten oluşan bu yeni sınıfın askeri düzeydeki suda hayatta kalma tatbikatları, Johnson Uzay Merkezi’nde büyük bir havuzda gerçekleşen uzay yürüyüşü eğitimi ve T - 38 eğitim jetlerini uçurmak gibi birçok görevi tamamlaması gerekiyor. Ancak, eğitimi bitiren her aday astronot olamayacak. Söz konusu eğitimi tatmin edici bir seviyede tamamlayanlar, astronot olarak NASA’nın uzay görevlerinde yer alabilecek. Başarılı adaylar astronot olduktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve Ay’a uçuş hakkı kazanırken, hemen göreve gönderilmeyecekler. Adaylar eğitimi tamamlasa da sürekli eğitilerek becerilerini geliştirecek.