Dünya İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar!

İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar!

20.07.2023 - 16:34 | Son Güncellenme:

İngiltere'de kaçaklara yönelik yapılan 'yüzen hapishane' kullanıma açıldı. Söz konusu hapishaneye İngiltere'de karşı çıkan da var destek veren de.

İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar

İngiliz hükümeti, sığınmacıları mavnalara ek olarak askeri üslerde barındırma planlarını geçtiğimiz aylarda duyurdu. Rishi Sunak tarafından bizzat açıklanan gelişmede yüzlerce sığınmacıyı tartışmalı şekilde barındıracak Bibby Stockholm adındaki mavna Portland'ın güney sahil limanına ulaştı. Liverpool merkezli Bibby Marine şirketi tarafından işletilen gemi, daha önce Hollanda tarafından 2000'lerin başında yaklaşık 500 sığınmacıyı barındırmak için kullanıldı.

Haberin Devamı

Bibby Stockholm, Pazartesi günü Cornwall'daki Falmouth Limanı'ndan ayrıldı ve İngiltere'nin güney kıyısı boyunca ilerledi. Gemiye, 500'e kadar bekar yetişkin erkek sığınmacı yerleştirilmesi bekleniyor.

İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar

PROTESTOCULAR ARASINDA ŞİDDETLİ ATIŞMA

Mavnanın limana ulaştığı sırada göçmen karşıtı gruplar ile ırkçılık karşıtı gruplar protesto için alanda karşı karşıya geldi. Bir süre sonra gruplar arasında şiddetli bir tartışmaya yaşandı.

Polis, grupların ayrılması için devreye girdi. İki tarafın tekrar bir araya gelmesini önlemek için nöbet tuttu. Irkçılık karşıtı protestoculardan Annika Garrett, çatışma sırasında kendisine "tecavüze uğramayı hak ediyorsun" dendiğini ileri sürdü.

İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar

YAYINLANAN RAPOR 10 NUMARA'YI YALANLADI

İngiltere Başbakanlık ofisi ve konutu 10 Numara ise, mavnanın sığınmacıları otellerde barındırmaktan daha ucuz bir alternatif olduğu konusunda ısrar ederek yaşananlara kayıtsız kaldı.

Haberin Devamı

Ancak İngiliz The Guardian gazetesine göre, yayınlanan bir rapor sığınmacıları mavnada barındırmaya yönelik plan, kişi başına günde 10 sterlinden daha az tasarruf sağlayacağını ortaya koydu.

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, sığınmacıları barındırmak için otel kullanımının azaltılması söz konusu olduğunda 'hiçbir seçenek masanın dışında değil' dedi.

Raab, uygulamadan sığınmacıların otellere yerleştirilmesini azaltarak 'teşvik' görevi göreceği konusunda da ısrar etti ve ekledi:

'Gangsterlar tarafından yönetilen yasadışı bir tekneye binerek bu ülkeye girebileceğiniz ve bir otelde kalabileceğiniz fikri sona erecek'

'TEMEL İNSAN ONURUYLA MUAMELE EDİLMELİ'

Daha önce birçok milletvekili, hükümetin sığınmacıları mavnalarda barındırma planlarını eleştirmişti.
South Dorset Milletvekili Richard Drax, tekne veya mavna kullanımının mevcut sorunları '10 kat' şiddetlendireceğini söyledi. Drax ayrıca, "Bütün yasal yolları inceliyoruz. Bunu durdurmak için her yolu deneyeceğiz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü İngiltere üyesi Steve Valdez-Symonds, hükümeti suçladığı sığınma taleplerindeki 'büyük ve masraflı talep yükünün' "insanlara düzgün davranmamak için bir mazeret olmadığını" söyledi.

Valdez-Symonds, "Terör ve işkenceden kaçan, sömürüye ve travmatik yolculuklara katlanan insanlar, mavnalara veya diğer aşırı derecede yetersiz ve tecrit edilmiş barınaklara kapatılmamalı, temel insan onuruyla muamele edilmelidir" diye ekledi.

Haberin Devamı

İngilizlerin yüzen hapishanesi: Kaçaklar için yaptılar