Dünya Kadın hapishanesinde isyan! 41 ölü

Kadın hapishanesinde isyan! 41 ölü

21.06.2023 - 07:16 | Son Güncellenme:

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta kadınlar hapishanesinde çıkan isyanda ilk belirlemelere göre 41 kadın mahkum hayatını kaybetti. Ölenlerin 25'inin yakılarak, 16'sının ise silahla öldürüldüğü açıklandı.

Kadın hapishanesinde isyan 41 ölü

Honduras’ın başkenti Tegusigalpa yakınlarındaki Tamara kentinde bulunan Centro Femenino de Adaptacin Social (CEFAS) adlı kadın hapishanesinde isyan çıktı. Honduras Güvenlik Bakanı Yulissa Villanueva yaptığı açıklamada, çıkan isyanda 41 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hapishanedeki isyanın ardından olağanüstü hal ilan edilirken, bazı mahkumların yaralı olarak tahliye edildi. İsyan sırasında hapishanede yangın çıktığı görüldü.

Haberin Devamı

AR-15 İLE SALDIRDILAR

Saldırıda yaralanan bir mahkum, isyanın ellerinde AR-15 saldırı tüfekleri bulunan bir grup mahkumun 1 numaralı hapishane hücresine gelerek içeride bulunanların üzerine ateş açmasıyla çıktığını ifade etti.

Honduras basınında yer alan haberlerde, hayatını kaybeden mahkumlarının çoğunun cansız bedenlerinin yanmış halde bulunduğu aktarılarak, saldırganların 18 adlı çetenin mensupları oldukları iddia edildi.

Kadın hapishanesinde isyan 41 ölü

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLİYOR

Mahkum yakınları olay sonrası bilgi almak için cezaevine akın ederken, yetkililer hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Honduras’ta 2019 yılında yaşanan hapishane kavgasında 18 mahkum ölmüş, 2012’de meydana gelen hapishane yangınında ise 350’den fazla mahkum hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı
1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8


Öte yandan söz konusu isyan  2017'de Guatemala'daki sorunlu gençler için olan sığınma evinde bulunan kızların aşırı kalabalık kurumdaki 'tecavüzleri ve diğer kötü muameleleri' protesto etmek için şilteleri ateşe vermesinden bu yana bölgedeki bir kadın gözaltı merkezindeki en kötü trajedi olarak tanımlanıyor.

Çeteler mahkûmların genellikle kendi kurallarını koyduğu ve yasaklanmış malları sattığı ülke cezaevlerinde genellikle geniş kontrole sahip.

AİLE VE YAKINLARI ENDİŞELİ

'Tutuklu aileleri derneğinin' Başkanı Delma Ordonez verdiği demeçte, cezaevinde rakip çeteler Barrio 18 ve Mara Salvatrucha (MS-13) üyeleri arasında arbede çıktığını söyledi.

Mahkumların yakınları ise sevdiklerinden bir haber alabilmek için cezaevi önünde endişeyle toplandı. Kendini Ligia Rodríguez olarak tanıtan bir kadın televizyon röportajında, "Kızımın başına gelenlerle ilgili bilgi almak istiyorum ama hala bize herhangi bir şey söylemediler" dedi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Ülkenin hapishane sistemi başkanı Julissa Villanueva, ayaklanmanın yetkililerin hapishanelerdeki yasa dışı faaliyetleri bastırmaya yönelik son girişimleri sebebiyle başladığını öne sürdü ve Salı günkü şiddeti, 'organize suça karşı aldığımız önlemlerin' bir sonucu olarak tanımladı.