Dünya İngiltere ve Fransa, denizaltılarını da ortak kullanacak

İngiltere ve Fransa, denizaltılarını da ortak kullanacak

14.09.2010 - 10:37 | Son Güncellenme:

.

İngiltere ve Fransa, denizaltılarını da ortak kullanacak

Askeri harcamalarını kısmak adına uçak gemilerini ortak kullanma kararı aldıkları bildirilen İngiltere ve Fransa’nın şimdi de nükleer denizaltılarını ortak kullanmayı planladıkları açıklandı.

Daily Mail’in haberine göre Fransı Le Figaro gazetesine konuşan Fransa Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Guy Teissier, iki ülkenin nükleer denizaltılarını ortak kullanması halinde maliyetlerin önemli ölçüde düşebileceğini açıkladı.

Teissier, uçak gemilerinin nükleer silah taşıması nedeniyle bu gemileri ortak kullanmanın pek de pratik olmadığını savundu. Fransız vekil güçlüklere rağmen konu üzerinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

İngiltere eski başbakanı Gordon Brown da geçen Mart ayında, iki ülkenin nükleer savunma alanında işbirliğine gitmesinin iyi bir fikir olduğunu söylemiş ve İngiltere Savunma Bakanlığı’nın ortak denizaltı devriyesi konusunda olumlu görüş belirttiğini bildirmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Kasım ayındaki bir zirvede söz konusu planın ana hatlarını açıklamaları bekleniyor. Plan, İngiltere ve Fransa bandıralı gemilerin ortak çalışmasını ve her iki ülkenin de çıkarlarının korunmasını amaçlıyor.