Dünya İnsansı robotlar nasıl yaratılıyor?

İnsansı robotlar nasıl yaratılıyor?

27.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgını sürecinde ön saflarda çalışan sağlık çalışanlarının üzerindeki baskının hafifletilmesi için robotlara olan ihtiyaç arttı.

İnsansı robotlar nasıl yaratılıyor

Ayrıca başta yaşlılar olmak üzere karantinaya giren pek çok risk grubunun psikolojik olarak kendilerini yalnız hissetmesi de özellikle batılı ülkelerde robotlara olan ihtiyacı acil hale getirdi. Ünlü insansı robot Sophia’nın üreticisi Hong Kong merkezli ‘Hanson Robotics’ şirketi de ‘Grace’ adlı bir robot üretti.

Haberin Devamı

İnsansı robotlar nasıl yaratılıyor

‘Güvenli’ bir dost!

Bir hastalığı teşhis etmek için yapay zekâ kullanan ve ateş ölçmek için termal kamerası bulunan Grace’in, salgın sürecinde ayrıca insanlara ‘güvenli’ bir dost olması amaçlanıyor. ‘Sophia’nın kardeşi’ olarak tanımlanan Grace’in üretildiği Hong Kong’daki laboratuvarda robotun üretim aşamaları gözler önüne serildi. Medyaya sunulan laboratuvar görüntülerinde, Grace’in bir sağlık çalışanı olmasının yanı sıra konuşma terapisi uygulayabilme gibi ‘sosyal becerilere’ sahip olması ve insan mimiklerini yapabilmesi için titizlikle tasarlandığı görülüyor.

Karantina yalnızına sosyal motivasyon

Hawaii Üniversitesi’nde iletişim profesörü olan Kim Min-Sun, koronavirüs karantinaları sırasında evde yalnız kalan birçok insanın zihinsel sağlıklarının asosyallikten olumsuz etkilendiğini belirtti. Prof. Min- Sun, “Yalnızlık çekenlerin, Sophia, Grace gibi insansı ve sosyal robotlardan yardım alması asosyalliğe karşı geçici bir süre çözüm olabilir. İnsansı robotların toplumların dönüşümünde olumlu bir etkisi olacaktır” dedi.