Dünya ‘İran’a karşı son çare güç kullanımı!’

‘İran’a karşı son çare güç kullanımı!’

15.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’e giden ABD Başkanı Joe Biden, İran’a karşı son çare olarak “güç kullanımı”na açık olduğunu söyledi. Biden ile İsrail Başbakanı Lapid, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak deklarasyon imzaladı.

‘İran’a karşı son çare güç kullanımı’

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün başladığı Ortadoğu turunun ilk ayağı olan İsrail’de İran’a yönelik önemli açıklamalarda bulunurken, “güç kullanımı” konusundan da bahsetti. Joe Biden, İran’a karşı son çare olarak “güç kullanımı”na açık olduğunu söyledi.

Başkan Biden, Washington’dan ayrılmadan önce İsrail’in “Kanal 12” televizyonuna verdiği ve dün yayınlanan röportajda kendisine yöneltilen “Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyeceği yönünde daha önce yaptığı açıklamaların, İran’a karşı güç kullanacağı anlamına gelip gelmediği” sorusuna “Son çareyse, evet!” yanıtını verdi. Biden, “Şu anki İran’dan daha kötü olan tek şey, nükleer silaha sahip bir İran’dır” ifadesini de kullandı. Biden’ın bu sözleri, İsrail’in, İran’a karşı “güvenilir bir askeri tehditte” bulunulması yönünde dünyanın önde gelen güçlerine yaptığı çağrıyı destekleyici bir yanıt olarak değerlendirildi.

‘TERÖR LİSTESİNDE KALACAK’

Eski başkan Donald Trump döneminde bozulan İran’la nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasına yönelik çabalar henüz sonuç vermezken, müzakerelerin, büyük ölçüde, Tahran’ın İran Devrim Muhafızları’nın terör listesinden çıkarılması talebinin Washington tarafından reddedilmesi nedeniyle çöktüğü belirtilmişti. ABD ise bu konunun, nükleer anlaşmanın canlandırılması görüşmelerinin kapsamı dışında olduğunu kaydetmişti.

Başkan Biden, İsrail kanalına verdiği röportajda buna da değindi ve nükleer anlaşmaya varılamasa bile, İran Devrim Muhafızları’nın ABD’nin terör listesinde kalacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘İran’a karşı son çare güç kullanımı’



ANLAŞMA İMZALANDI

Öte yandan İsrail’de Başbakanı Yair Lapid ile görüşen Biden, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak bir deklarasyon da imzaladı. Biden, Lapid ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada da, ülkesinin, 2015’te imzalanan İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için sonsuza kadar Tahran’dan yanıt beklemeyeceğini söyledi.

Biden, “İran yetkililerine Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı yeniden canlandırmak için hangi şartları kabul edeceğimizi bildirdik. Onlardan yanıt bekliyoruz, ama sonsuza kadar beklemeyeceğiz” dedi. Lapid, kurallara uymayanlara karşı özgürlüğün korunması için baskı gerektiğini söylerken Biden ise, İran’ın nükleer alanındaki hedeflerini kontrol altında tutmak için diplomasinin en iyi yöntem olduğu düşüncesini yineledi.

Bu arada İsrailli bazı kadın örgütleri, bazı gösteriler düzenlerken, Biden’dan İsrail ile Filistin arasında barışı sağlama çağrısı yaptı. ABD Başkanı, bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere işgal altındaki Batı Şeria’ya, daha sonra da Suudi Arabistan’a geçecek.

Haberin Devamı

‘İran’a karşı son çare güç kullanımı’

‘İRAN SÜLEYMANİ’NİN İNTİKAMINI ALABİLİR’

ABD yönetiminin istihbarat raporunda, İran’ın, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümünün intikamını almak amacıyla üst düzey Amerikalı yetkilileri öldürmesinden endişe edildiği bildirildi. “Yahoo News”un ulaştığı raporda, Tahran yönetiminin, 2020’de Donald Trump döneminde İHA saldırısıyla hayatını kaybeden Süleymani’nin ölümünden sorumlu tuttuğu veya eş değerde gördüğü bir Amerikalı yetkiliyi “öldürme yahut yargılama” amacı taşıdığı belirtildi.

Raporda, Tahran’ın öncelikli hedef olarak belirlediği isimler arasında “ABD eski başkanı Donald Trump, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eski CENTCOM Komutanı General Kenneth McKenzie”nin yer aldığı da aktarıldı. Haberde, ABD’nin güvenlik ve istihbarat kurumlarının söz konusu iddiaya yanıt vermediği de kaydedildi. Söz konusu istihbarat raporunun, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ortadoğu gezisini ilan ettikten iki gün sonra, 16 Haziran 2022 tarihli olması da dikkat çekti.