Dünya İran'da 6'dan büyük peş peşe üç deprem

İran'da 6'dan büyük peş peşe üç deprem

02.07.2022 - 11:35 | Son Güncellenme:

Gece yarısı Basra Körfezi kıyısındaki Hürmüzgan'ı sarsan depremlerde en az 5 can kaybı var, onlarca yaralı hastanelere taşındı. Depremler iki ülkede daha hissedildi.

İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Hemir ve Bender Lenge şehirlerinde arka arkaya şiddetli depremler meydana geldi. Gece yarısı yerel saatle 02.02, 03.54 ve 03.55'te gerçekleşen depremlerin büyüklüğü 6.3, 6.1 ve 6.1.

Haberin Devamı

İranlı yetkililer, depremin merkez üssünün Sayeh Hoş köyü olduğunu, hayatını kaybeden beş kişinin ilk depremde can verdiğini bildiriyor.

49 yaralı ise acil servis ekipleri tarafından hastanelere taşındı.

Büyük depremlerin ardından onlarca artçı sarsıntı da kaydedildi.

İranda 6dan büyük peş peşe üç deprem

İran devlet televizyonu, bölgede son bir ay içerisinde 150 sarsıntı gerçekleştiğini de hatırlatıyor.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre, depremler Basra Körfezi'nin karşısındaki Umman ve Birleşik Arap Emirliklerinde de hissedildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Sayeh Hoş köyünde yıkılan evlerin fotoğraflarını dünyaya geçti. İran haber ajansları da aynı köyden fotoğraflar servis ediyor.

İranda 6dan büyük peş peşe üç deprem

Kasım 2021'de yine İran'ın Basra Körfezi kıyısında gerçekleşen 6 ve 6.3 büyüklüğündeki depremler, dağların yıkılmasına yol açmıştı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, deprem sırasında yol üstündeki TIR'ların sallandığı ve dağların yıkıldığı dikkat çekmiş, video kaydı hızla yayılırken bir kullanıcı İran'ın belki de bir nükleer test yapmış olabileceğini yazmıştı.

İranda 6dan büyük peş peşe üç deprem

Hint Okyanusu'nun Yemen açıklarında ikiye ayrılan dev fay hattı, Umman Denizi'nden geçerek İran topraklarına giriyor. İran'ın batısından ilerleyen fay hattı, Irak'tan sonra Türkiye'nin doğusunda son buluyor.

Türkiye'de Bingöl'e kadar sokulan büyük fay hattı, son yıllarda fazlasıyla aktif. Kasım 2017'de Kirmanşah'ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla insan hayatını kaybetmişti. 2018'de ise yine Kirmanşah'ta gerçekleşen 6 büyüklüğündeki sarsıntı beş ülkede hissedilmişti.

İran'daki en ölümcül deprem ise, 2003 yılında güney şehir Bem'i yıkan 6.6'lık sarsıntıydı. 6.6 büyüklüğündeki sarsıntı Kerman eyaletinde 31 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı.