Dünya İran'dan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

İran'dan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

16.10.2023 - 20:39 | Son Güncellenme:

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Pakistanlı, Malezyalı ve Tunuslu mevkidaşları ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Görüşmemde siyasi çözüm yolunda artık sona gelindiğini ve savaşın diğer cephelere yayılma ihtimalinin giderek artığını söyledim” dedi.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Pakistanlı, Malezyalı ve Tunuslu mevkidaşları ile görüştü. Abdullahiyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüşmelerde İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ele alındığını belirterek, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef alan saldırılarının durdurulması ve bölgeye acil insani yardımların gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Abdullahiyan, “Görüşmemde siyasi çözüm yolunda artık sona gelindiğini ve savaşın diğer cephelere yayılma ihtimalinin giderek artığını söyledim” dedi.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ: İSRAİL'İN EYLEMLERİ NAZİLERİ HATIRLATIYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Filistin'deki insani durumun ele alındığı ve Cumhurbaşkanı Reisi’nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve savaş suçlarının engellenmesi gerektiğini söylediği aktarıldı.

“SİVİLLERİ FOSFOR BOMBALARI İLE HEDEF ALARAK SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

Reisi, İsrail'in Gazze'de kadın ve çocukları hedef alarak savaş suçu işlediğini belirterek, "70 yıldır Filistinlileri hedef alan siyonist rejim bir kez daha tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ederek kuşatma altında olan Gazze halkının suyunu, elektriğini ve yakıtını keserek en temel insani ihtiyaçların ulaşımını engelliyor. Sivilleri fosfor bombaları ile hedef alarak savaş suçu işliyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

"İSRAİL'İN EYLEMLERİ NAZİLERİ HATIRLATIYOR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bölgedeki gerilimi artırdığını belirten Reisi, "İsrail'in eylemleri Nazileri hatırlatıyor. Siyonist İsrail rejimi aldığı yenilgiyi telafi etmek adına savaş suçu işlemeye devam ediyor ve bu durum bölgedeki olayları büyütecektir. Acil bir şekilde İsrail, Gazze'de sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırıları durdurmalıdır. Gazze halkının yerinden edilerek göçe zorlanmasının ne gerçeklik yanı var ne de uluslararası hukuka uygunluğu. Filistinli direniş grupları ve tüm dünya bu cinayetler karşısında duracaktır" dedi.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

"MAZLUM VE ZALİMİN YERİ DEĞİŞTİRİLEMEZ"

Batı'nın Filistinlileri zalim ve İsraillileri mazlum göstermeye çalıştığını vurgulayan Reisi, "Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez. Şu an tüm öncelik işgalci siyonist rejimin Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılarının engellenmesidir. Uluslararası kurumlar ve Batılı ülkeler bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Gazze'de sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırıların sona ermesi, kuşatmanın kaldırılması ve Gazze'ye yeniden su akışının, elektriğin ve temel ihtiyaçların sağlanması krizin bölgeye yayılmaması için gerekli atılacak adımlardır. Her saat ve dakika İsrail rejiminin cinayetlerinin durdurulması ve savaşın bölgeye yayılmaması için önemli" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TEL AVİV'DEN AÇIK TEHDİT: İSRAİL, LÜBNAN'I YOK EDECEK

İsrail-Hamas arasındaki savaş devam ederken ülkenin kuzeyinde Hizbullah tehlikesi patlak verdi. İsrail tarafı ise olası bir ikinci cephenin açılması konusunda iddialı söylemlerde bulundu.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

'LÜBNAN'I YOK EDERİZ'

İsrail'e yönelik ciddi bir saldırının ikinci bir cephe açma ihtimali birçok uzmanı korkutuyor. Öyle ki gerilimin yükselmesi durumunda ABD ve Çin gibi süper güçlerin bile karşı karşıya gelmesi mümkün. Analistler ABD'nin Orta Doğu'da bir çatışmaya dahil olması durumunda Pekin'in Tayvan'ı abluka alma ihtimalinin olduğunu söylüyor.

NETANYAHU: BİZİ DENEMEYİN, BÜYÜK ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ

Haberin Devamı

Dünyayı Hamas'ı yenmek için birleşmeye çağıran Netanyahu, Lübnan'daki Hizbullah’a ve İran'a sert uyarıda bulunarak, "Bizi denemeyin, büyük zarar görürsünüz” dedi.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor

“AMACIMIZ SAVAŞI KAZANMAK VE ESKİSİNDEN DAHA İYİ OLMAK”

Ülkede kurulan savaş kabinesini dışardan destekleyeceğini söyleyen Lapid, İsrail'in Hamas'ın kökünü kurutacağına dair söz vererek, "Bir terör grubunun yanında yaşamak imkansız" ifadelerini kullandı.

Özellikle Gazze sınır bölgesinde yaşayanlar için var olan gerçekliğin değişmesi gerektiğini vurgulayan Lapid, “Amacımız savaşı bitirip eski halimize dönmek değil. Amacımız savaşı kazanmak ve eskisinden daha iyi olmak. Amacımız bu meclis ile İsrail vatandaşları arasındaki güveni yeniden tesis etmek" dedi.

İrandan çarpıcı ifadeler: Savaşın yayılma ihtimali giderek artıyor