Dünya İsrail ordusu Şifa’da

İsrail ordusu Şifa’da

16.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail Ordusu, ‘hastane altında Hamas karargahları bulunduğuna’ yönelik istihbaratı gerekçe göstererek abluka altındaki Şifa Hastanesi’ne girdi. Operasyonun sonuçları bilinmezken, olay tepkiyle karşılandı.

İsrail ordusu Şifa’da

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrailGazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü harekat çerçevesinde, yokluklarla boğuşan ve bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa’ya gece yarısı baskını düzenledi. İsrail ordusu, operasyonu, ABD’nin Şifa Hastanesi’nin altında Hamas karargahı ve tüneller bulunduğuna dair istihbarat edindiğini açıklamasının ardından başlattı.

Haberin Devamı

Önceki gece saatlerinde başlayan operasyon dün devam ederken, İsrail’in istihbaratının doğru olup olmadığı önümüzdeki günlerde belli olacak. İsrail ordusunca yapılan açıklamada, “Şifa Hastanesi’ndeki belirli bir alanda Hamas’a karşı hassas ve hedefli operasyona devam edildiği ve burada Hamas’ın terör altyapısı ve silahlarını aradıkları” vurgulandı. Arapça bilen askerlerin hastanenin tüm odalarına girerek personel ve hastaları sorguladığı ifade ediliyor.BBC’ye konuşan görgü tanıkları, hastanenin İsrail ordusunun “tam kontrolü altında olduğunu” ve herhangi bir silahlı çatışma olmadığını belirtti. İsrail Ordu Radyosu da, hastanede İsrailli esirlere rastlanmadığını, hastane içindeki aramaların sürdüğünü ifade etti. Filistin resmi haber ajansı WAFA ise İsrail askerlerinin hastanedeki bazı gençleri sorguya çektiğini ve dışarı çıkardığını belirtti.

Haberin Devamı

Tepkiyle karşılandı

İsrailli yetkililer ayrıca hastanenin girişine, aralarında kuvözlerin de bulunduğu insani yardım malzemelerinin ulaştırıldığını belirtti. Ancak yardım kuruluşları, hastanenin tıbbi cihaza değil, bunları çalıştırmak için yakıta ihtiyaç duyduğunu söylüyor. İsrail ordusu kuvöz gibi ekipmanları getirse de, bunları çalıştıracak elektrik bulunmuyor. İsrail yetkilileri ise, Hamas’ın yakıtı ele geçirmesinden endişelendiklerini savunuyor. Hastanede elektrik dışında su ve oksijen de kalmadı.

Şifa’daki operasyon dünyada endişe ve tepkiyle karşılanırken, Dünya Sağlık Örgütü, yaralılar, hastalar ve personel için “son derece endişeli” olunduğunu açıkladı. BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise İsrail’in Şifa Hastanesi yerleşkesindeki eylemlerini eleştirerek “dehşete düştüğünü” söyledi.

Hamas’a bağlı medya ofisi, ‘İsrail’in hastanede katliam yapacağı’ uyarısında bulunurken, Sağlık Bakanı Mai El Kaila, hastane içerisine operasyon düzenleyen İsrail’i “insanlığa karşı yeni bir suç” işlemekle suçladı. Hamas’ın açıklamasında İsrail, ABD ve uluslararası toplum “tesis içindeki binlerce insanın güvenliğinden tamamen sorumlu” tutuldu.

Haberin Devamı

ABD istihbaratı doğruladı, İsrail düğmeye bastı

Bir süredir Şifa Hastanesi’nin altında Hamas karargahları ve tüneller olduğunu öne süren ve hastaneyi abluka altında tutan İsrail, ABD’den gelen açıklamaların ardından düğmeye bastı. Beyaz Saray ve Pentagon önceki gün ilk kez bu iddiayı destekleyen bir açıklama yapmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, “Hamas’ın ve İslami Cihad’ın Gazze’de Şifa dahil bazı hastaneleri ve altındaki tünelleri gizlenmek, rehineleri tutmak ve silahlı operasyonlarını desteklemek için kullandığı yönünde istihbaratımız var” demişti.

Hamas ise, “Bu açıklamalar İsrail’e hastaneleri hedef alarak yeni katliamlara imza atmak için yeşil ışık yakıyor” dedi ve amacın Gazze’nin sağlık sistemini çökertmek ve Filistinlileri yerinden etmek olduğunu ileri sürdü. Hamas, İsrail’in operasyonunda “tüm sorumluluğun ABD Başkanı Joe Biden’da olduğunu” savundu.

Netanyahu’ya güven kalmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim’de Hamas’ın gerçekleştirdiği ve yaklaşık 1400 İsraillinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası ülkesinde büyük güven kaybı yaşadı. “Haaretz” gazetesinin haberine göre; anket, Netanyahu’ya duyulan güvenin düşük olduğunu, orduya ise çok daha fazla güven duyulduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 73,7’si, “en güvenilir” bilgi kaynağı olarak IDF Sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari’yi gösterdi. Öte yandan Netanyahu’nun görevden alınması konusunda partisi Likud içinde bile tartışmaların olduğu belirtildi. İsrail’in Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Netanyahu’nun geleceği, Gazze savaşıyla birlikte Likud partisinden bakanlar ve milletvekilleri arasında da tartışılmaya başlandı.

Haberin Devamı

BM, ‘acil ve uzatılmış ara’ istedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen karar tasarısını onayladı.

BMGK’de Malta’nın sunduğu karar tasarısı düzenlenen “acil” oturumda oylandı. Tasarı, 15 üyeden 12’sinin “evet”, 3’ünün “çekimser” oyuyla kabul edildi. ABD, Rusya ve İngiltere çekimser oy kullanan ülkeler oldu. Bu arada Konsey, Rusya’nın “insani ara” yerine ateşkes ifadesinin yer almasına yönelik değişiklik önerisini reddetti. Kararda “çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara” talep edildi.

Haberin Devamı

Kararda insani ateşkes yerine “çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara” verilmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde Gazze Şeridi’nde koridorlar oluşturulması talep edildi. Söz konusu araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde “yeterli gün” olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapıldı.

İsrail, rehine takasını reddetti

İsrail’in, Hamas’ın elinde tuttuğu 50 İsrailli rehineye karşılık, tutuklu tüm Filistinli  çocuk ve kadınların serbest bırakılması ile Gazze’de 3 gün ateşkes içeren teklifi reddettiği belirtildi. İsrail Kanal 12 televizyonuna göre, adı açıklanmayan bir yetkili, aracıların, “İsrail’in daha geniş çaplı bir esir takası istediğini bildiklerini” söyledi.