Dünya İsrail, Ürdün sınırına duvar örmeye başlıyor

İsrail, Ürdün sınırına duvar örmeye başlıyor

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lübnan, Suriye, Mısır, Gazze Şeridi ve Batı Şeria sınırına engeller diken İsrail; Ürdün için de aynı kararı aldı. Sınıra 30 km’lik çit çekilecek

İsrail, Ürdün sınırına duvar örmeye başlıyor

İsrail, deniz dışında kalan tüm sınırlarına olduğu gibi Ürdün’le kara sınırına da duvar çekmeye karar verdi. Lübnan, Suriye, Mısır’la ve Gazze Şeridi’yle Batı Şeria sınırına çit ya da duvar gibi engeller diken İsrail, Ürdün için de aynı kararı aldı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamada Ürdün sınırına 30 kilometre uzunluğunda bir çit çekileceği duyuruldu. New York Times gazetesinin haberine göre Ürdün’le İsrail arasında dostane ilişkiler olsa da İsrailli istihbarat yetkilileri sınırı ‘kaçak göçmen ve düşman unsurların’ sızıntı yeri olarak görüyor.
İnşaatı korumak
Ürdün sınırına çekilecek kalın çit, güneyde Eilat’tan başlayacak. Kızıl Deniz kıyısındaki tatil beldesi Eilat bir süredir Mısır’a ait Sina yarımadasından sızarak giren cihatçı militanların hedefindeydi.
Çitle birlikte Eilat’ta, Ürdün sınırına yakın ve yapımı süren uluslararası havaalanı inşaatı güvenlik altına alınmış olacak. Gelecek yıl açılması planlanan Timna havaalanı, Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanına alternatif olarak hizmet verecek.
Haaretz gazetesine göre İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileri, Timna havaalanının Filistinli militanlar için üst düzey bir hedef olacağı değerlendirmesini yapıyor.
Başbakan Netanyahu, sınırın İsrail tarafına inşa edilecek duvar için “Çok önemli bir adım. Çit, Ürdün’e ve Ürdün’ün ulusal çıkarlarına saygı duyacak” dedi.
Sınırdaki çitin İsrail’e maliyetinin yarım milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

‘Dürzilere bulaşmayın!’

Suriye’nin İsrail sınırındaki Dürzi bölgelerinde IŞİD’in etkinliğini artırması tedirginliğe sebep oluyor. Çatışmalarda yaralanan Suriyelilerin ülkede tedavi görmesi İsrail’deki Dürzilerin tepkisini çekmişti. AFP’ye konuşan bir İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi bölgedeki ılımlı muhaliflerden IŞİD’i uzak tutmalarını istediklerini belirterek, “Yaralı biri sınıra gelirse yardım edersiniz. İyileşirse onu iade edersiniz ve şu mesajı iletirsiniz: Yardımın sürmesini istiyorsanız cihatçıların sınıra yaklaşmasına izin vermeyin ve Dürzilere bulaşmayın” dedi.