Dünya İsrail’de hava giderek ısınıyor

İsrail’de hava giderek ısınıyor

26.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ramazan döneminde Kudüs’te patlak veren çatışmalar, giderek yayılıyor. Gazze Şeridi’nden füzeler fırlatılırken, İsrail yönetimi, bu dalganın büyümesinden endişe ediyor.

İsrail’de hava giderek ısınıyor

Kudüs’te Eski Şehir girişinde yaşanan iftar gerginliği sonrası meydana gelen geniş çaplı çatışmaların kıvılcımı Batı Şeria’ya da sıçrarken, Gazze Şeridi’nden füzeler fırlatıldı, tankla müdahale geldi. İsrail yönetiminin bu tırmanıştan endişe ettiği kaydedilirken, yapılan açıklamalar, tansiyonun hemen düşmeyeceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Filistinliler geçmişte çok örneği olmayan bir sahneye tanık olarak Batı Şeria’daki temas noktalarında İsrail ordusuyla çatışmaya girerken, Gazze Şeridi’nden Filistinli gruplar bir gecede Gazze sınırındaki Sderot yerleşim birimine 36 roket fırlattı. İsrail de bir dizi hava ve top saldırısı ile buna karşılık verdi. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde eşzamanlı yaşanan çatışmalar sonucunda İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi cumartesi günü ABD’ye yapacağı ziyareti ertelemek zorunda kaldı.

Kochavi önceki gün sahadaki durumu değerlendirmek üzere özel bir toplantı düzenlerken, Genelkurmay Başkanı’nın bu toplantıda  “tansiyonun yükselmesi durumunda atılacak olası adımlara ve karşılıklara ilişkin” tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Bunun ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, durumu incelemek üzere Ordu Bakanlığı merkezinde başka bir değerlendirme toplantısına başkanlık etti ve ordunun herhangi bir gelişmeye hazırlıklı olması yönünde talimat verdi.

Alarma geçildi

Tansiyonun yükselmesini engellemek için arabulucuların gösterdiği büyük çabalara rağmen Batı Şeria ve Kudüs’te güvenlik durumu kötüleşti ve özellikle Gazze cephesinde olası bir çatışmaya karşı hazırlıklı olmak üzere alarma geçildi. Şarku’l Avsat’a demeç veren güvenilir kaynaklar Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer tarafların Filistin Yönetimi, İsrail ve Filistinli gruplarla iletişime geçerek Gazze Şeridi’nde olası bir gerilimin önlenmesi, bu çatışmanın daha geniş bir savaşa dönüşmesine izin verilmemesi ve Kudüs’te durumun yatıştırılması çağrısında bulunduklarını söyledi. Kaynaklar görüşmelerin başladığını ve iki tarafın da -İsrail ve Hamas- Gazze’de daha büyük bir gerginlik istemediğini gösteren bir değerlendirmeye ulaşıldığını vurguladı.Buna karşılık Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İsrail’in Doğu Kudüs’ü Yahudileştirmeye çalıştığını belirterek tüm Filistinlileri buna karşı koymaya çağırdı. Meşal, Hamas’a ait El-Aksa televizyonuna verdiği röportajda, “Düşmanla büyük bir savaş içindeyiz. Bu, Kudüs’ü Yahudileştirme ve Mescid-i Aksa’yı zamansal ve mekânsal olarak bölme savaşıdır” dedi.