Dünya İsrail’e karşı yeni tedbirler

İsrail’e karşı yeni tedbirler

09.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Gazze’ye havadan insani yardım talebini reddeden İsrail’e karşı yeni tedbirler hayata geçiriliyor. Dışişleri Bakanı Fidan “Ateşkes ilan edilene ve yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaşmasına izin verilene kadar tedbirler devam edecek” dedi.

İsrail’e karşı yeni tedbirler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Gazze’ye havadan insani yardım ulaştırma talebini reddeden İsrail’e karşı bir dizi yeni tedbirler uygulanacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan bu tedbirlerin gecikmeksizin adım adım hayata geçirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Fidan, yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının Ramazan ayı boyunca devam ettiğini, bu insanlık dışı tutumun, Müslümanlar başta olmak üzere bütün dünyanın vicdanını yaraladığını söyledi. Türkiye’nin ilk günden itibaren yaşananlara tepkisiz kalmadığını vurgulayan Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en doğru, cesur tavrı takındık. Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk. Uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin İsrail’e karşı ortak bir tutum alması için çaba harcadık. Bu konuda da başarılı olduk. Bugün tüm dünya, İsrail makamlarının adalet önünde hesap vereceği günü iple çekiyor. Tarihte ilk kez İsrail’i herkes kınıyor, işlediği suçları herkes lanetliyor” dedi. 

Gazzeliler’e insani yardım konusunda da Türkiye’nin yoğun çaba harcadığını ifade eden Fidan, “Gazze’deki kardeşlerimize insani yardım ulaştırmak için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Deniz ve havayolu ile Gazze’ye ulaştırılmak üzere Mısır’a ilettiğimiz yardımlarımız 42 bin tonu geçti. Bugün itibarıyla Gazze’ye en çok yardım gönderen ilk iki ülkeden biriyiz. 9. yardım gemimiz yolda” diye konuştu.

Haberin Devamı

“BAHANESİ OLAMAZ”

Bir süredir Ürdün üzerinden de havayolu ile insani yardımların Gazze’ye ulaştırıldığını hatırlatan Fidan, Türkiye’nin de bu yönde girişimde bulunduğunu, hava kuvvetlerine ait kargo uçaklarıyla bu insani yardım operasyonuna dahil olma talebini ilettiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik. İsrail’in açlıkla boğuşan Gazzeliler’e havadan yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz. Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık. Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler, gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecektir. Bu tedbirler ilgili kurumlarımız tarafından kamuoyumuzla paylaşılacaktır. İsrail ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaşmasına izin verene bu tedbirlerimiz devam edecektir.”

NETANYAHU: REFAH İÇİN TARİH BELLİ

Haberin Devamı

Aralarında ABD’nin de yer aldığı çok sayıda ülkenin tepkisini çekmesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri harekat düzenlemeye kararlı olduklarını söyledi. Netanyahu, yaptığı açıklamada İsrail ordusunun 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı kente gireceği tarihin belli olduğunu duyurdu, “Bu gerçekleşecek, bir tarih var” dedi. Mısır’ın başkenti Kahire’de İsrail ve Hamas arasında devam eden müzakerelere değinen Netanyahu, “Bugün Kahire’deki görüşmelere ilişkin ayrıntılı bir rapor aldım. Başta tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve Hamas’a karşı tam bir zafer elde etmek olmak üzere hedeflerimize ulaşmak için sürekli çalışıyoruz” dedi. Kahire’deki görüşmelere ilişkin konuşan Hamas’ın üst düzey

yetkililerinden Ali Baraka ise, ateşkes müzakerelerinde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı. Mısır basını, üst düzey bir Mısırlı kaynağa dayandırdığı haberinde Kahire’de gerçekleştirilen Gazze’de geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına yönelik yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini duyurmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise, “Müzakerelerde kritik bir noktaya geldik. Evet başarılı olursa çok sayıda esir evlerine dönecek” demişti. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’in Gazze Şeridi’nde işlediği savaş suçlarıyla ilgili çeşitli soruşturmalar başlattığını ancak henüz IDF’nin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair bir sonuca varmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN DAVASI BAŞLADI

Nikaragua’nın İsrail’in Gazze saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek vermekle suçladığı Almanya aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) açtığı dava dün Lahey’de başladı. Nikaragua temsilcileri, Almanya’ya karşı iddialarını sundu. Almanya ise savunmasını bugün yapacak. 

YARDIMDA BİRİNCİYİZ

COGAT’ın 7 Nisan verilerine göre, Gazze bölgesine insani yardımda yüzde 26’lık oranla Türkiye ilk sırada yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de yüzde 26’lık oranla birinciliği paylaştı.