Dünya İsrailli bakandan Harem-üş Şerif'te provokasyon! Ortadoğu alev alabilir

İsrailli bakandan Harem-üş Şerif'te provokasyon! Ortadoğu alev alabilir

03.01.2023 - 12:42 | Son Güncellenme:

Yakın zamana kadar camide namaz kılan 29 Filistinliyi öldüren Baruch Golstein’in portresini evinin salonunda asan ve 2022'nin sonunda Netanyahu tarafından İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı olarak atanan Ben-Gvir, Ortadoğu'yu sarsan bir provokasyona imza attı.

İsrailli bakandan Harem-üş Şerifte provokasyon Ortadoğu alev alabilir

İsrail'de 2022'nin son günlerinde göreve başlayan en sağcı hükümet, ilk skandalına birkaç gün içinde imza attı ve İslam dünyasını ayağa kaldırdı. Altıncı kez başbakanlık koltuğuna oturan Binyamin Netanyahu'nun kabinesinde, geçen yıl vergi kaçakçılığı yaptığını kabul eden bir siyasetçi ve aşırı sağcı isimler ağırlıktaydı.

Haberin Devamı

'İsrail tarihinin en sağcı hükümeti'ndeki kilit bakanlardan biri de, Itamar Ben Gvir'di. Altı çocuk babası aşırı sağcı politikacı, Nisan 2021’de parlamentoya girdi ve Yahudi Gücü Partisi’nin liderliğini yapıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kenti yakınlarındaki bir Yahudi yerleşiminde yaşayan Ben Gvir, büyük kentler dışında yaşayan İsraillilerden destek aldı.

Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Bakanı yaptığı Ben-Gvir, birkaç sene öncesine dek bir camide namaz kılan 29 Filistinliyi 1994 yılında öldüren Baruch Golstein’in portresini evinin salonunda asıyordu.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, göreve başlamasının üstünden henüz beş gün geçmeden ilk provokasyonunu yaptı. İsrail içinden de yükselen uyarılara rağmen, bakan Ben-Gvir bugün Müslümanların en kutsal üçüncü yeri Harem-üş Şerif'e gitti.

Haberin Devamı

Etrafında onlarca gizli servis ajanı ve polisiyle Harem-üş Şerif'e baskın düzenleyen aşırı-sağcı politikacı, kutsal mekana beş yıl aradan sonra giren ilk İsrailli bakan oldu.

Bir önceki İsrail başbakanı ve halihazırdaki muhalefet lideri Yair Lapid, Pazartesi günü Ben-Gvir'e "Bu ziyaret ölümül bir şiddete yol açacak ve insanların hayatına mal olacak" dedi.

Müslümanların Harem-üş Şerif dediği bölgeyi, Yahudiler Tapınak Tepesi olarak adlandırıyor.

UTANÇ VERİCİ TWITTER MESAJI

Itamar Ben-Gvir uyarılara "Hükümetimiz Hamas'ın tehditlerine boyun eğmeyecek. Tapınak Tepesi İsrail halkı için en önemli yerdir" yanıtını verdi.

Filistin yönetiminin 'baskın' olarak tanımladığı ziyaret, İbrani takvimine göre 'Tevet' ayının 10'uncu gününde (Asara BeTevet) gerçekleşti.

Al Jazeera muhabiri Sara Khairat, Ben-Gvir'in Harem-üş Şerif'te kısa bir süre kaldığını belirtip, "Bu süpriz değil çünkü özellikle Filistinliler ve İslam dünyasında yol açacağı provokasyon göz önüne alınırsa" ifadesini kullandı.

İsrailli bakandan Harem-üş Şerifte provokasyon Ortadoğu alev alabilir

İsrailli Bakan, Ortadoğu'yu sarsan ziyaretinin ardından Twitter mesajından bölgenin herkese açık olduğunu savundu, "Eğer Hamas beni tehditlerle caydıracağını düşünüyorsa, zamanın değiştiğini anlamalılar" yazdı.

Itamar Ben-Gvir'in hamlesini kınayan Filistin Yönetimi, "Bu görülmemiş provokasyon gerilimi tırmandıracak" açıklamasını yaptı. Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas ise, ziyaretten önce İsrailli bakanın 'Harem-üş Şerif'e girmesi gerginliğin fitilini ateşler' uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Mekke ve Medine'den sonra Müslümanların en kutsal üçüncü mekanı olan Harem-üş Şerif'te gerçekleşen provokasyona, ilk tepkiler gelmeye başladı. Ürdün, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı'nın skandal ziyaretini 'en sert' ifadelerle kınadı. Ürdün, Filistin yönetimi gibi ziyaret yerine 'baskın' kelimesini kullandığı resmi açıklamada, 'kutsallığın çiğnendiği' belirtildi.

Ürdün'ü Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen tepkiler izledi.

Aşırı aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle biliniyor. Itamar Ben-Gvir, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle de tanınıyor.

Al Jazeera, provokasyon ziyaretinin gündeme gelmesinden sonra Başbakan Netanyahu'nun Ben-Gvir'le görüşme yaptığına ve planını iptal etmesini istediğine dair bilgilerin İsrail medyasına yansıdığını aktarıyor.