Dünya İsrailli subaydan şok açıklama: Gazze'de askeri rejim kuracağız

İsrailli subaydan şok açıklama: Gazze'de askeri rejim kuracağız

15.10.2023 - 10:21 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken ABD basınına konuşan bir İsrailli subay, bölgedeki kontrolü sağladıktan sonra Gazze'nin geleceği hakkında konuştu.

Geçtiğimiz hafta patlak veren İsrail-Hamas savaşındaki gerilim tüm hızıyla sürüyor. İsrail ordusu Hamas'ın şok bir baskınla ele geçirdiği ülkenin güneyinde tam kontrolü sağladı ve karşı saldırıya geçti. Gazze'yi adeta bomba yağmuruna tutan İsrail, 2 milyon insanın su ve elektrik kaynağını da kesti. İsrail otoritelerine göre Hamas'ın kaçırdığı rehineler teslim edilene kadar bu iki kaynağa halk erişemeyecek. İsrail'in saldırılarında şimdiye kadar 2300'den fazla Gazzeli yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

İsrail güneyde tam kontrolü sağlasa da kuzeyde Hizbullah tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Gazze'ye yönelik kara harekatı düzenlemesi artık kesinleşen İsrail, Hizbullah'a ait Lübnan sınırındaki bölgelere operasyon düzenliyor.

BEYAZ SARAY ENDİŞELİ

Ateş topuna dönen Orta Doğu konusunda ise ABD'nin endişeli olduğu bildirildi. Bloomberg ve The Japon Times'da yer alan haberde Başkan Joe Biden'ın İsrail'e her ne kadar koşulsuz destek verdiği hatırlatılsa da ABD'li yetkililerin 'Büyük işgal öncesi' İsrail'in hazır olmadığından endişe duyduğu kaydedildi. Beyaz Saray yetkililerine göre İsrail'in Gazze için bir sonraki adıma ilişkin planının olmaması Tel Aviv'i 'Hamas'ı ortadan kaldırma yönündeki hedefin önünde baskı' kuruyor. İsrail'in son 50 yıldaki en büyük krizi, ABD için 'Bundan sonra ne olabileceğine dair korku tablosu çiziyor' Biden yönetimi şimdilik, Hamas'ın yüzlerce İsrailliyi öldürmesinin ardından Tel Aviv'e 'Gözü kara' bir destek vermeye çalışıyor.

Haberin Devamı

İsrailli subaydan şok açıklama: Gazzede askeri rejim kuracağız

'İSRAİL'İN PLANLARI İŞE YARAMIYOR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi Temsilci Seth Moulton 'Gazze için stratejik bir planlara ihtiyaçları var. İsrail'in son birkaç yıldır uyguladıkları planlar işe yaramıyor. 15 yıldır denedikleri şeylerden daha etkili ve uzun vadeli bir stratejiye ihtiyaçları var' dedi.
ABD'li yetkililer, tahliye emrinin ardından binlerce sivilin sokaklara yığıldığı Gazze'deki insani kayıplardan endişe ediyor. Ayrıca onlarca rehinenin ve halen Gazze'de bulunan yaklaşık 500 ABD vatandaşının akıbetine de odaklanılıyor.

American Enterprise Enstitü'nün dış ve savunma politikası çalışmaları direktörü Kori Schake, "İsrail'in Hamas'ı yok etmeye yönelik operasyonları ilerledikçe toplu cezalandırma ve sivil kayıplarla ilgili endişeler artacak" dedi.

İsrailli subaydan şok açıklama: Gazzede askeri rejim kuracağız

GAZZE'DE ASKERİ REJİM İDDİASI

Öte yandan Bloomberg'in haberine göre, orduyla yakın temas halinde olan eski bir İsrailli subay, isminin açıklanmaması kaydıyla, savaş sona erdiğinde İsrail'in geçici bir askeri rejim kurabileceğini ve Gazze'yi uluslararası bir güce teslim edebileceği yönünde duyumlar aldığını söyledi.