Dünya Haaretz'ten itiraf gibi haber: İsrailliler de kabul etti!

Haaretz'ten itiraf gibi haber: İsrailliler de kabul etti!

11.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretz’in yayımladığı araştırmaya göre, Gazze’deki hava saldırılarında sivil ölüm oranı, 20. yüzyılda tüm dünyada yaşanan çatışmalardakilerden bile daha yüksek.

Haaretzten itiraf gibi haber: İsrailliler de kabul etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in önemli gazetelerinden “Haaretz”, yayımladığı bir araştırmayla Gazze’ye yönelik saldırıların korkunç boyutunu gözler önüne sererken, bunun, İsrail’in güvenliğine hiçbir katkısı olmadığını aksine zayıflattığını savundu.

Haberin Devamı

Özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya muhalif olduğu bilinen Haaretz, yayımladığı araştırmayla, Gazze’de hava saldırılarında ölenlerin yüzde 61’inin sivillerden oluştuğunu ortaya koyarken, bu, sivil ölüm oranının 20. yüzyılda tüm dünyada çıkan çatışmalar arasında en yükseği olduğu belirtiliyor. Haaretz’in araştırmasına göre, Gazze’ye yönelik daha önceki üç harekât sırasındaki 10 yılda (2012-22 dönemi) sivil ölümleri, hava saldırılarında ölenler içinde yüzde 40’lık bir bölümü oluşturuyordu. Bu rakam, yılın başında gerçekleştirilen iki operasyonda yüzde 33’e geriledi. Ancak Haaretz’in “eşi benzeri görülmemiş ölümler” olarak nitelendirdiği operasyonun ilk üç haftasında, sivil ölümlerinin oranı yüzde 61’e yükseldi.

Haberin Devamı

İntikam temelleri

Araştırmada, İsrail’le uluslararası dayanışma ifadelerinin azalması sonrası, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde masum sivillerin ölümüne neden olmasına yönelik artan eleştirilerin de iyiden iyiye duyulmaya başlandığına dikkat çekildi. Euronews’un aktardığına göre Haaretz, araştırma haberini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Buradan çıkan genel sonuç, sivillerin yoğun bir şekilde öldürülmesinin İsrail’in güvenliğine hiçbir katkı sağlamadığı gibi, güvenliğin daha da zayıflatılmasının temellerini attığıdır. Evlerinin yıkıntıları arasından ve ailelerini kaybetmiş olarak çıkacak olan Gazzeliler, hiçbir güvenlik düzenlemesinin dayanamayacağı bir intikam peşinde koşacaklardır.”

Geçtiğimiz günlerde İsrail merkezli haber sitesi “+972 Magazine” ve “Local Call”, “İsrail’in, Filistin halkının Hamas yöneticilerine sırtını dönmesi umuduyla kitlesel sivil kayıplara neden olmak için kasten yerleşim birimlerini hedef aldığı” sonucunu ortaya koyan bir araştırma yayınlamıştı. “The New York Times” ise, Gazze’de öldürülen sivillerin oranının, ABD’nin Irak, Afganistan ve Suriye’deki saldırılarından daha yüksek olduğunu vurgulamıştı. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in kente yönelik saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 17 bin 997’ye yükseldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Haaretzten itiraf gibi haber: İsrailliler de kabul etti

Katar’dan radikalleşme uyarısı

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani, Ortadoğu’daki bütün bir jenerasyonun Gazze’deki savaş nedeniyle radikalleşme riski altında bulunduğunu söyledi. Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için diplomatik çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen El Sani, “Katar devleti olarak ortaklarımızla çabalarımız sürmektedir. Pes etmeyeceğiz” diye konuştu. İsrail’in hava saldırılarının yeni bir ateşkese varılması ihtimalini “küçülttüğünü” kaydeden El Sani, “Biz devam edeceğiz. Hem rehinelerin serbest bırakılması hem de savaşın sona erdirilmesi için çabalayacağız” diye konuştu. Başbakan El Sani, savaşın sonlandırılması konusunda “her iki tarafta aynı gönüllülüğü” görmediklerini de sözlerine ekledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de forumda açıklamalarda bulundu. Safadi, İsrail’in Filistinlileri Gazze’den sürmek için sistematik bir politika izlediğini savundu. İsrail’i, “Bölgenin peşini uzun süre bırakmayacak miktarda bir nefret” yaratmakla suçlayan Safadi, bu nefretin “gelecek nesilleri belirleyeceği” görüşünü de dile getirdi.

Haberin Devamı

Haaretzten itiraf gibi haber: İsrailliler de kabul etti

Biden ‘yıl sonuna kadar’ süre verdi!

Amarikan “Politico” internet sitesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Gazze savaşı sonlandırması için İsrail’e yıl sonuna kadar süre verdiğini yazdı. Söz konusu sitenin, adı açıklanmayan üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, söz konusu zaman kısıtlaması Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından son İsrail ziyareti sırasında gündeme getirilirken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jon Finer, ABD yönetimince savaşa yönelik kesin bir son tarih verilmeyeceğini söyledi. Bununla birlikte hafta sonunda Başkan Biden ile bir telefon görümesi gerçekleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun güney Gazze’de Han Yunus’taki operasyonunun 3-4 hafta daha devam edeceğini söylediği aktarıldı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ayrıca ABD’nin BMGK’da ret oyu vermesini “takdir ettiğini” de vurguladı.

Öte yandan Birleşmiş Millerler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin, Gazze için önerilen ateşkes karar tasarısının veto etmesine ilişkin sert ifadeler kullandı. “BM Güvenlik Konseyi’nin felç olduğunu” belirten Guterres, bu durumun Güvenlik Konseyi’nin otoritesini ve güvenirliğini zayıflattığını, ABD’nin karar tasarısını veto etmesiyle daha da kötüleşen itibarına bir darbe daha vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Guterres, Güvenlik Konseyi’nin jeostratejik bölünmeler yaşadığını belitirken, bu durumun, “Güvenlik Konseyi’nin savaşa çözüm bulma yeteneğini de tehlikeye attığı” değerlendirmesini yaptı. “Güvenlik Konseyi’nin otoritesi ve güvenilirliği, çatışmaya gecikmiş tepkisi nedeniyle ciddi bir şekilde tehlikeye girmiştir” ifadesini kullanan Guterres, barış için “pes etmeyeceğini” sözlerine ekledi. Ateşkes önerisini Guterres gündeme getirmişti.

‘Gazze bir yeryüzü cehennemi!’

Birleşmiş Milletler Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın başkanı Philippe Lazzarini, “Filistinlilerin insanlıktan çıkarılması, uluslararası toplumun Gazze’de devam eden İsrail saldırılarını sineye çekmesine neden oldu” dedi. Lazzarini, yeni bir ateşkes çağrısında bulunurken, Gazze’deki “yeryüzü cehennemini” sona erdirmek için bunun hayati önem taşıdığını söyledi. BM’nin çöküşün eşiğinde olduğunu belirten Lazzarini “Hangi tanımla olursa olsun, bu kesinlikle şimdiye kadar gördüğüm en kötü durum” dedi ve ekledi: BM Dünya Gıda Programı Direktör Yardımcısı Carl Skau ise Gazze’de yaşayanların yarısının açlık çektiğini söyledi. İhtiyaç duyulan malzemelerin sadece bir kısmının bölgeye ulaştığını kaydeden Skau’ya göre Gazze’deki her 10 insandan 9’u her gün yemek yiyemiyor.